Prof. univ. dr. Ioan Cristescu și prof. univ. dr. Sorin Ivan au purtat un dialog privind calitatea lecturii din zilele noastre, mai ales în cazul tinerilor, care de multe ori ajung să citească doar postări și comentarii pe rețelele de socializare ori mesaje din conversații.
„Îmi vine în minte o întâmplare. L-am întrebat pe fostul meu profesor, Paul Cornea, un mare intelectual, despre lectură și despre cum vede situația lecturii în condițiile noilor tehnologii. A spus că speră că vom citi și pe aceste dispozitive. Și eu sper același lucru, dar nu orice citim contează, problema este ce citim”, a spus prof. Cristescu la DC Edu, emisiune marca DC News TV.
„Asta mi se pare și mie esențial”, a punctat prof. Ivan, moderatorul emisiunii.
Citim fără să citim
„Din păcate, la noi lectura a devenit o chestiune funcțională, la fel ca analfabetismul funcțional, fără să devină o lectură profesională sau măcar de plăcere. Noi citim orice întâlnim pe telefon ca și cum ceea ce întâlnim pe un telefon, o tabletă sau un computer ne folosește. Acest lucru înseamnă nu doar un tip de superficialitate, ci și o lene a minții noastre.
Ne mulțumim cu puțin, iar asta cred că ne afectează caracterul nostru intelectual, fiindcă ne fragilizează anumite zone pe care noi ar trebui să le ținem clare cu dârzenie”, a adăugat prof. Cirstescu.
Limba română este și așa deformată în mediul online
„Așa este, nefiind obișnuiți cu astfel de experiențe ale procesării complexe și profunde probabil că pe parcurs nici nu vom putea să ne întoarcem la astfel de lucruri. Vom rămâne pe acest nivel de suprafață navigând pe oceanul informației”, a mai punctat prof. Ivan.
„Mai mult, cel mai grav lucru este că acolo limba română este stricată, suferă foarte mult. Întâlnești cuvinte pe care te întrebi de ce le întâlnești pentru că nu sunt în DEX, ci sunt oarecum inventate de cel care a scris. Poți să iei de bun ce a zis acel om, dar aceste cuvinte nu există”, a conchis prof. Cristescu.