Andi Cristea (PSD) a vorbit despre potențiala interdicție a TikTok. Candidatul la alegerile europarlamentare a fost întrebat de Val Vâlcu la emisiunea DC Votez de la DC News TV despre cele mai noi vești legate de scoaterea în afara legii a aplicației chineze.

Luptă între două mari puteri

„Suntem pe cale să aflăm acest lucru în perioada care vine. Trebuie spus că TikTok care în spate o companie chineză. Avem o lume bipolară a giganților, fiindcă avem pe de o parte Statele Unite ale Americii, pe cealaltă parte avem China. Noi, europenii, încercăm să menținem un echilibru.

Suntem aliniați cu SUA când vine vorba de securitate, de apărare. SUA protejează practic Uniunea Europeană prin NATO, iar toate aceste lucruri trebuie văzute la pachet. TikTok nu este o simplă platformă, ci este aplicația care a ajuns în cel mai scurt timp la un miliard de utilizatori, mult mai rapid de cât celelalte platforme americane”, a transmis Andi Cristea la DC News TV.

Adevărul este că nimeni nu poate spune acum cu siguranță ce urmează

„Nu mă feresc de un răspuns, ci vă spun de o manieră sinceră că nu știu ce se va întâmpla. Sunt așa de multe variabile dinamice precum rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din acest an, ce se va întâmpla cu relația dintre SUA și China, ce se va întâmpla cu relația dintre UE și China.

Toate aceste lucruri sunt într-o evoluție permanentă, avem alegeri pentru Parlamentul European, vom avea o nouă componență a Comisiei Europene, și cred că răspunsul final va veni după ce toate aceste lucruri vor fi stabilite”, a adăugat politicianul PSD.

Care sunt argumentele interdicției

TikTok a devenit rapid una dintre cele mai populare aplicații de social media. Cifrele din octombrie 2023 indicau peste 1,2 miliarde de utilizatori activi lunar cu vârsta de peste 18 ani. Compania-mamă ByteDance a fost evaluată la 223.5 miliarde de dolari în 2023, iar creșterea numărului de utilizatori a fost de peste o mie la sută la nivel global între ianuarie 2018 și iulie 2020.

Supraexpunerea la TikTok poate fi periculoasă fiindcă în primul rând există preocupări legate de colectarea datelor. Aplicația este acuzată că colectează o cantitate excesivă de date, inclusiv locația, dispozitivul folosit și alte aplicații instalate. Deși TikTok susține că practicile sale sunt în conformitate cu cele ale industriei, există temeri că datele ar putea fi folosite de guvernul chinez pentru spionaj.

În al doilea rând, algoritmul TikTok poate împinge conținut potențial dăunător către utilizatori, inclusiv conținut care promovează tulburări alimentare și probleme legate de imaginea corpului.

Acest lucru poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, în special a tinerilor. De exemplu, o cercetare tehnică a arătat că după 5-6 ore pe platformă, aproape 1 din 2 videoclipuri erau legate de sănătatea mintală și potențial dăunătoare.