Analistul Bogdan Chirieac a reacționat după condamnarea penală a lui Donald Trump, o premieră în istoria americană.

Ce se așteaptă de la Donald Trump după verdict

„Are multe calități Donald Trump, dar nu este un om echilibrat. Până acum nu a dat dovadă de foarte mult calm. Așa este Donald Trump din vremea când era producător și realizator de emisiuni cum ar fi «The Apprentice». Sigur, așa ar trebui să se întâmple: să facă apel la calm, pentru că șansele sale la președinție tocmai au crescut simțitor.

Nu știu dacă va face acest lucru. În 6 ianuarie 2021 nu a făcut apel la calm și are alt proces pe această temă”, a explicat analistul politic Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Justiția americană, îndoielnică

„Probabil că nu se aștepta la acest verdict. Este o aberație totală pentru că în New York eventualele malversațiuni în hârtiile de afaceri sunt sancționate cu amendă, este contravenție, cum ai depăși viteza legală în România. Așa a hotărât statul New York. Faptul că s-a dus în dosar penal, în tribunal cu jurați, toate acestea dovedesc că era un mise-en-place făcut.

America este modelul nostru… dacă în America se întâmplă așa ceva, ce pretenții să am de la justiția șchioapă din România?”, a adăugat Chirieac.

Primul președinte american condamnat penal

Astăzi, un juriu din Manhattan l-a găsit pe fostul președinte american Donald Trump vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificare de registre comerciale cu intenția de a ascunde o altă infracțiune.

Aceste acuzații sunt legate de un scandal care ar fi putut afecta campania sa din 2016 în cursa pentru Casa Albă.

Sentința în acest caz este așteptată pe 11 iulie 2024, când Trump va putea depune și un apel. Vorbim de un eveniment istoric, având în vedere că Donald Trump este primul fost președinte al SUA condamnat penal.