Cristian Terheș și Bogdan Chirieac au avut o dezbatere privind oportunitățile instituirii „Statelor Unite Europene”.

Europarlamentarul Cristian Terheș mai candidează la un mandat în Parlamentul European din partea Alianței AUR – PNCR și a participat la emisiunea DC Votez de la DC News TV. Când a venit vorba despre apărarea Uniunii Europene, politicianul a explicat de ce este complicată instituirea unei armate a statelor membre.

Cum poate fi apărată Europa

„Dacă urmăriți cu atenție, Emmanuel Macron a venit încă din 2017 cu acest concept de suveranitate europeană. Deci el nu mai vorbește de suveranitate națională ori ideea unei suveranități europene implică o serie de lucruri. Aici vorbim de o armată europeană, că dacă spui că ai suveranitate europeană îți trebuie pe cineva care să îți apere suveranitatea respectivă. Vedeți și discuția actuală cu privire la armata europeană.

Poziția noastră, a grupului conservator, este că trebuie să se mențină linia NATO, adică să ai un corp de armată defensiv. Problema este că atunci când ai o armată europeană, aceea poate fi și ofensivă. Acum întrebarea este cine îți dă ordinul de atac”, a explicat Cristian Terheș.

Bogdan Chirieac aduce în discuție ideea instituirii unei Europe Federale

„Ceea ce spuneți dvs. este foarte important și vă referiți la o problemă zic eu fundamentală. Proiectul european a început cu Europa națiunilor. Eu personal sunt 100% în favoarea unei Europe federale, după modelul SUA, și am și un argument.

În lume sunt blocuri: SUA, Federația Rusă care este compusă din 89 de republici și teritorii, China care este compusă dintr-un număr de provincii. Nu ar fi mai puternică Europa dacă ar deveni în 10-15-20 de ani un stat federal? Nu ar fi cetățenii săi mai bine protejați precum americanii?”, a punctat Bogdan Chirieac.

Argumentele lui Terheș împotriva unificării UE

„Este un punct de vedere cu care eu nu sunt de acord. Se face comparația între Statele Unite ale Americii și Statele Unite ale Europei. Diferența dintre cele două uniuni este că SUA este aceeași națiune. Sunt diferiți, dar atunci când ajungi acolo devii parte a națiunii europene”, a replicat Terheș.

„Și ce m-ar deranja să fiu cetățean european deși vin din România așa cum americanul vine de Alabama, din Nebraska, din Wisconsin, din Illinois?”, a întrebat Chirieac.

„Diferența este că Europa are în spatele națiunilor o istorie multimilenară. Nu putem șterge această istorie peste noapte doar pentru că vrem să facem un nou stat prin ștergerea statelor care deja există. Suntem parte în fond și la urma urmei a unui proiect care are la bază chestiuni economice, sociale, sunt perfect de acord. Dar în ceea ce privește ștergerea suveranității statelor membre în ideea de a crea o cupolă peste toate aceste state, sunt împotrivă”, a conchis europarlamentarul.

Cum funcționează astăzi Uniunea Europeană

În prezent, Uniunea Europeană funcționează ca o uniune de state suverane, cu elemente de supranaționalitate în anumite domenii de politică. Trecerea la o formă federală ar presupune o integrare politică și fiscală mult mai profundă, ceea ce ar necesita un consens larg între statele membre și, probabil, modificări semnificative ale tratatelor UE.

Există argumente pro și contra federalizării. Unii văd federalizarea ca pe o necesitate pentru a face față provocărilor globale și pentru a consolida rolul Europei pe scena internațională. Alții sunt îngrijorați că acest proces ar putea submina suveranitatea națională și ar putea fi nedorit de cetățeni.