Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, anunță ce sume sunt disponibile pentru finanțarea fabricilor de reciclare din România.

Buget de aproape jumătate de miliard de euro

„Programul Fabricile de Reciclare pornește pe 14 iunie, la ora 10:00 se deschide aplicația. Programul are un buget de 220 milioane euro din PNRR. Vom merge cu o supracontractare, un buget de 440 milioane euro, ca să cheltuim banii. Sunt convins că interesul este atât de mare încât vom avea proiecte care vor depăși și acești 440 milioane euro.

Scopul nostru este ca, la finalul acestui program, să avem cel puțin 26 de noi capacități de reciclare la nivelul României”, a transmis președintele AFM la DC News TV.

Granturi de până la 8,4 milioane euro per proiect depus

„Grantul maxim pe care îl acordăm este de 8,4 milioane de euro, iar cel minim este de 500.000 de euro. Este un program care se adresează exclusiv privaților. Sper să cheltuim banii, de aceea mergem cu o dublare a bugetului.

Discutăm de o schemă de ajutor de stat, deci vor avea o cotă de cofinanțare în funcție de județul unde se implementează proiectul respectiv. Așteptăm cât mai mulți agenți economici interesați de acest domeniu să vină să depună proiecte mature pentru a rezolva o problemă reală: eliminarea deșeurilor și transformarea lor în materii prime”, a adăugat Neculaescu.

România are o problemă mare când vine vorba de deșeuri

Potrivit unor statistici oficiale, România produce anual aproximativ 6-7 milioane de tone de deșeuri, însă în unele rapoarte se menționează chiar 22 de milioane de tone pe an. Această cantitate este considerabilă și reflectă nevoia urgentă de gestionare eficientă a deșeurilor, motiv pentru care Administrația pentru Fondul de Mediu pune la dispoziție aceste sume mari de bani pentru companii.

Fabricile de reciclare joacă un rol esențial în România, contribuind la reducerea cantității de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și la minimizarea impactului negativ asupra mediului.

 Prin transformarea materialelor reciclabile în materii prime secundare, aceste facilități ajută la conservarea resurselor naturale și la lupta împotriva poluării. În plus, fabricile de reciclare pot crea locuri de muncă și pot stimula dezvoltarea economică, contribuind la tranziția către o economie circulară, unde deșeurile devin resurse valoroase în loc să ajungă în natură sau să fie eliminate.