Județele Tulcea, Constanța și Ialomița sunt zonele României cu cel mai mare potențial eolian, spune directorul CMR Dobrogea din cadrul ANM, Dumitru Coțofan.
O turbină eoliană tipică poate genera între 500 kW și 1500 kW de energie electrică. Turbinele eoliene mai mari, cu diametre ale rotoarelor între 60 și 100 de metri, pot genera până la 2-3 MW de putere.
Care este viteza optimă pentru funcționarea turbinelor eoliene
„Care ar fi viteza optimă a vântului pentru centralele eoliene? Aveți în Dobrogea foarte multe astfel de centrale”, a fost întrebarea adresată de jurnalistul Val Vâlcu.
„Într-adevăr, zona Dobrogea are cel mai mare potențial eolian din România. Pe lângă Dobrogea mai avem și Caraș-Severin, am văzut că au apărut și în zona Moldovei astfel de investitori, dar rămâne în continuare recunoscut că Dobrogea și Ialomița au un potențial eolian mare.
Este bine ca vântul să fie un vânt potrivit, la 8-10 metri pe secundă. Sperăm să nu avem ca în 2018, ca în noiembrie 2023, când vântul de peste 100 km/h le pot produce stricăciuni. Am văzut astfel de poze care au apărut în presă din parcurile eoliene”, a explicat Dumitru Marius Coțofan la DC News TV.
Energia eoliană: Avantaje și dezavantaje
La vânturi prea slabe, turbinele nu vor funcționa eficient, iar la vânturi prea puternice, acestea se opresc pentru a evita supraîncărcarea sau avariile.
Energia eoliană este o sursă regenerabilă și curată de energie, care nu produce emisii de dioxid de carbon și contribuie la reducerea încălzirii globale. O turbină eoliană este suficientă pentru a alimenta aproximativ 1.500 de locuințe.
Cu toate acestea, producția de energie eoliană nu este constantă și depinde de condițiile meteorologice, ceea ce poate reprezenta un dezavantaj în comparație cu alte surse de energie care pot oferi o producție constantă.