Ce ar putea să facă România mai mult pentru comunitățile de români care trăiesc în afara granițelor? Aceasta este o întrebare tot mai comună în contextul alegerilor europarlamentare din 9 iunie.

Cârciu vrea să reprezinte diaspora în Parlamentul European

Secretarul de stat al Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), Gheorghe Cârciu, este înscris în cursa pentru Parlamentul European și a participat la un interviu marca DC News TV în cadrul căruia a vorbit despre proiectele sale în perspectiva unei funcții de eurodeputat.  

Gheorghe Cârciu a trăit în ultimii 30 de ani între două țări, România și Franța, fiind convins că atât cei din diaspora, cât și cei din țară, trebuie să facă echipă pentru a-și atinge scopurile comune.

80 de angajați la 8 milioane de români aflați în afara granițelor

„Eu spun că trebuie mai mult interes din partea tuturor. E firesc să ne pese de orice român, oriunde ar trăi el. Nu e nimic extraordinar, ceea ce facem noi (n.r., la DRP) nu este ceva extraordinar și, mai mult decât atât, suntem plătiți să o facem.

Le spun colegilor întotdeauna că nu e un lucru puțin, nu e deloc ușor, fiindcă suntem în subefectiv. Avem 80 de angajați pentru cei peste 8 milioane de români, vorbim aici și de comunitățile istorice. Trebuie să ne de dăm seama că e foarte greu”, a explicat secretarul de stat din cadrul DRP.

„Dar Ministerul Familiei, care nu știm cu ce se ocupă, are 170 de angajați, iar dvs. aveți doar 80 de angajați?”, a întrebat consternat Bogdan Chirieac. „Zic și eu așa…”.

„Nu am știut până astăzi câți angajați are Ministerul Familiei”, a fost răspunsul lui Cârciu.

Cât de bine o duce Ministerul „creat cu dedicație” pentru Gabriela Firea

Deși a avut inițial 230 de angajați, Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea până la scandalul azilelor de bătrâni, are în prezent 173 de posturi. Astfel, vorbim de dublul angajaților DRP, care au în grijă comunitatea masivă de români din afara granițelor.

Și salariile sunt pe măsură la Ministerul Familiei. Pe lângă zecile de mii de lei brut pe care le câștigă cei din conducere există și sporul de condiții vătămătoare în cuantum de 1.500 lei pe lună, potrivit datelor publicate pe pagina web a instituției. De fapt, de la consilieri la șofer, toată lumea primește un spor pentru condițiile vătămătoare de a lucra la Ministerul „inutil” .

Cifrele oficiale sunt mai mici decât în realitate

Conform datelor transmise de misiunile diplomatice și oficiile consulare române la sfârșitul anului 2021, numărul cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate era de aproximativ 5,7 milioane de persoane. Aceste cifre sunt furnizate de autoritățile locale responsabile de evidența străinilor și reflectă numărul de români înregistrați în diferite țări.

Este important de menționat că aceste cifre pot avea un grad de relativitate. De exemplu, cetățenii români care au dobândit cetățenia statului de reședință nu mai sunt înscriși în evidențele oficiale ca cetățeni români și, prin urmare, nu sunt contabilizați în aceste statistici. De asemenea, nu sunt incluși cetățenii români care nu și-au reglementat legal situația în raport cu statul de reședință.