Șeful Secției de Chirurgie Ginecologică Laparoscopică de la Spitalul Clinic SANADOR, dr. Ciprian Cristescu, a explicat la DC News TV care sunt variantele atunci când o femeie însărcinată descoperă că are cancer de col uterin.
Ce se întâmplă dacă se descoperă cancerul în timpul sarcinii
„Apropo de fertilitate și de impactul cancerului de col uterin la femeile însărcinate, acestea trebuie să facă și ele controlul.
Dacă se descoperă cancer, în funcție de stadiul la care este, se stabilește cu mama, de comun acord, că întotdeauna primează viața mamei, nu sarcina. Este adevărat, mama dorește să aibă copil, dar noi îi expunem toate riscurile”, a transmis dr. Cristescu.
Nașterea pe cale naturală, imposibilă în acest caz
„Noi îi spunem «Aveți un stadiu care permite continuarea sarcinii, dar când va avea loc nașterea vom face cezariană și vom scoate tot pentru a nu vă opera de două ori». Pacienta care are cancer de col nu poate naște natural, fiindcă traumatizează foarte mult colul și se împrăștie și peste tot. Atunci se face cezariană.
Pentru alte mame care au un stadiu avansat de cancer și sunt însărcinate, spunem că trebuie întreruptă sarcina și făcută terapia cancerului”, a adăugat medicul.
Vaccinarea de col uterin, extrem de eficientă și finanțată de statul român
Vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV), care este principala cauză a cancerului de col uterin, este considerat a fi foarte eficient. Studiile arată că vaccinarea împotriva HPV poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de col uterin, mai ales când vaccinarea este efectuată la o vârstă fragedă.
De exemplu, fetele vaccinate înainte de vârsta de 17 ani și-au redus riscul de cancer de col uterin cu 88%. Vaccinul este eficient împotriva tulpinilor de HPV care cauzează până la 90% dintre cazurile de cancer cervical.
În ceea ce privește finanțarea, în România, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare.