Vasile Dîncu a lăudat inițiativa jucătorilor noi de pe piața producției militare, dând exemplul submarinelor mici produse de o firmă la Timișoara pe model italian.

Fabrica de la Timișoara, un exemplu

„Am văzut mici fabrici care s-au născut în județul Dâmbovița, sunt forate multe, inclusiv o fabrică ce integrează autocamioane Iveco și pentru zona militară. Am văzut o întreprindere care la Timișoara făcea niște mini-submarine.

Noi nu eram așa de interesați de asta, dar am văzut că miniștrii de Apărare din toate țările veneau să mă întrebe «Am auzit că este o fabrică tânără în Timișoara. Nu vrei să ne pui în legătură?». Sigur, era un concept italian, dar se făcea la noi, la Timișoara”, a explicat fostul ministru al Apărării, actual candidat PSD pentru Parlamentul European.

Statul român nu a infuzat suficient capital în industria de apărare

„Nu le testau pe Bega, ci le testau în Italia, dar le fabricau la noi. Le-au testat în Marea Neagră. Această fabrică de mini-submarine din România a făcut o grămadă de contracte în afara țării. Există foarte multe inițiative noi în România care funcționează.

Însă marile noastre întreprinderi, «vedele» de dinainte de 1989, funcționează parțial sau funcționează foarte greu, din cauza lipsei de personal și de tehnologie, dar și pentru că – aici trebuie să recunoaștem – nu au avut parte de infuzie de capital. Statul român nu a mai infuzat capital în acest domeniu, nu a mai avut de unde, și iată că în această industrie strategică nu s-a făcut acest lucru.