Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Laurențiu Neculaescu, a clarificat faptul că panourile fotovoltaice accesate prin programele instituției nu trebuie instalate obligatoriu pe acoperișuri.

Programul fotovoltaice pentru unitățile de cult

„Este un program adresat instituțiilor de cult și ONG-urilor care au ca obiect de activitate serviciile sociale: căminele pentru vârstnici, pentru copii, tot ce ține de sfera socială. Aici discutăm de o finanțare cu o capacitate mult mai mare. Dacă pentru persoane fizice și biserici simple discutăm de 3 kW, aici discutăm de puteri instalate de până la 200 kW pentru fiecare beneficiar în parte, în funcție de consumul pe care îl are.

Aici ne adresăm mănăstirilor și ONG-urilor care prestează servicii sociale pentru a le diminua factura la energie electrică. După cum bine știți, fiecare mănăstire are diverse activități pe care le desfășoară”, a transmis Laurențiu Neculaescu la DC News TV.

Nu este obligatorie instalarea lor pe acoperișuri

„Nu vorbim de baterii, ci doar despre sistemul fotovoltaic. Acumulatorii ar fi fost foarte scumpi pentru înmagazinarea unui mini parc fotovoltaic cât ar însemna 200 kW. Atunci, capacitățile de stocare ar fi fost foarte mari și automat cu niște costuri foarte ridicate.

Nu este obligatorie instalarea lor pe acoperiș. Ele pot fi puse și în curte, nu contează unde sunt instalate, important este să fie instalate ca randamentul lor să fie optim și să producă cât mai multă energie.

Nu cred că va fi vreo mănăstire care să-și pună panourile fotovoltaice pe acoperiș, fiindcă mare parte a lor sunt monumente istorice. Le pot pune fără probleme pe un teren lângă, în apropiere, ideea este reducerea consumului de energie și implicit factura la curent”, a adăugat președintele AFM.