Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a argumentat la DC News TV că măsurile haotice ale statului român care ajung să impoziteze excesiv munca creează un mediu propice pentru angajatorii care își plătesc lucrătorii „la gri”.
Statul încurajează plata la gri
„Se întâmplă ceea ce numim motivarea la gri sau la negru. Motivarea la negru a mai scăzut fiindcă sancțiunile au fost destul de eficiente, însă la gri nu se sancționează suficient. Ce înseamnă la gri? Am ajuns astăzi într-o fază destul de acută a acestui fenomen. Ai salariul minim pe economie și patronul îți mai dă niște bani în mână, nefiscalizați, și care te culpabilizează pe tine, ca lucrător.
În momentul în care ai un venit extra ar trebui să mergi la fisc și să spui: «Uite, patronul mi-a mai dat 10.000 de lei, vreau să-mi iei jumătate din ei, fiindcă sunt corect». Acest lucru este și aberant, și imoral”, a explicat Hossu la emisiunea Totul despre bani moderată de Mihai Ciobanu.
Din punct de vedere fiscal, angajatul este vinovat
„Patronul preferă din ce în ce mai mult să-și ia dividendele, adică el în raport cu statul este corect, și din banii lui neți îi dă lucrătorului pe care îl are o cantitate de bani. Culpa propriu-zisă este la lucrător, dar moral este la angajator, pentru că trebuia să-i dea salariul conform meritelor.
Însă, toată lumea încearcă să fugă de fiscalitatea extraordinar de mare distribuită către stat. Astfel, angajatorul preferă să-i dea în mână o parte din bani”, a conchis președintele „Cartel Alfa”.