România a îndeplinit criteriile de aderare la Spațiul Schengen încă din 2010, a reamintit chestorul Liviu Bute, inspector general în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Chiar și așa, munca polițiștilor de frontieră pentru îmbunătățirea securității granițelor României nu a încetat, în contextul refuzurilor repetate ale Olandei și Austriei de a nu permite aderarea țării noastre la Spațiul Schengen.

România nu s-a oprit în 2010 cu îmbunătățirea securității

„Cert este că noi, România, am avut rezolvate toate problemele tehnice de foarte mult timp și nu ne-am oprit în 2010, când am avut rezolvate aceste cerințe. Atât la Poliția de Frontieră, cât și la Inspectoratul General pentru Imigrări, a continuat dezvoltarea structurilor din toate punctele de vedere.

Noi ne-am dorit de atunci să intrăm în Schengen, nu am participat la aceste negocieri așa că nu-mi pot exprima un punct de vedere, dar a fost foarte important că am demontat acele acuze privind migrația care afecta Europa și ar fi trecut prin România”, a transmis chestorul la DC News TV.

Informația falsă cum că România este în traseul de migrație

„Da, așa a fost discuția, că vin valuri de migranți spre Vest și că noi nu-i putem stăpâni”, a adăugat jurnalista Laura Duță, moderator al emisiunii Culisele Justiției.

Austria a refuzat aderarea României la spațiul Schengen din cauza preocupărilor legate de un nou aflux de solicitanți de azil prin ruta Balcanilor de Vest.

Austria a argumentat că Spațiul Schengen nu funcționează eficient, fiindcă s-ar fi înregistrat 75.000 de treceri ilegale care nu apar în sistem, deși Austria este o țară situată în interiorul continentului, în mijlocul statelor Schengen.