Deși mulți dintre noi trăim vieți tot mai laice, preotul Adrian Agachi spune la DC News TV că lumina din interiorul ființei umane nu se stinge niciodată.

Mai poate fi numit omul modern „homo religiosus”?

„Ce se întâmplă cu noi, părinte? Omul de astăzi mai poate fi numit homo religiosus, cum l-au numit gânditorii, mai ales Mircea Eliade?”, a întrebat moderatorul emisiunii, prof. univ. dr. Sorin Ivan.

„Întotdeauna omul va avea în interiorul lui, într-o cămară tainică din inima lui, această lumină a lui Dumnezeu care va încerca să-l călăuzească indiferent de locul, de spațiul, de timpul în care se va duce propria sa voință.

Voința omului de astăzi a deviat într-adevăr destul de mult, nu pot să nu remarc că este puțin ironică această asociere dintre cuvintele «post» și «adevăr», deși nu în sensul evanghelic, ci în sensul de depășire a adevărului, a limitelor lui”, a explicat preotul Adrian Agachi, care are master în teologie.

Care este marele dușman al omului modern

„Aș îndrăzni că în zilele noastre opusul adevărului nu mai este minciuna, ci imaginația omului, care a început să treacă dincolo de orice fel de limite. Omul are impresia că imaginându-și anumite lucruri și încercând să le aducă la realitatea poate să-și creeze propriul adevăr.

Dar problema cea mai mare este că acest fals adevăr cu care omul începe să se hrănească, această imaginație în care crede că-și regăsește adevărul, va sfârși prin a-l înghiți, a-l îngropa. Vedem acest lucru în realitatea transumanismului, în care omul ajunge să fie înghițit de partea robotică, în loc să folosească partea robotică în sprijinul său. Ajunge să fie pe jumătate mașină”, a conchis preotul.