Profesorii universitari Mircea Duțu și Sorin Ivan au dezbătut subiectul păcii sociale și al valorilor morale mai presus de orice, în timpul emisiunii DC Edu difuzată lunea de la 09:00 la DC News TV.
Trebuie cultivate anumite valori în mintea copiilor
„Să cultivăm valorile specifice dreptului: justiția, siguranța, securitatea raporturilor juridice. Știți celebra scenă din procesul lui Iisus în care Pilat din Pont, ca reprezentant al Imperiului și judecătorul suprem, discută și încearcă un subterfugiu pentru a evita condamnarea la moarte a lui Iisus.
Baraba, care era întemnițat, i-a oferit prilejul. Pilat din Pont a consultat mulțimea. Avea dreptul să elibereze pe unul dintre cei deținuți. Mulțimea l-a ales pe Baraba. Dincolo de semnificațiile biblice, găsim aici o valoare subsidiară a dreptului: păstrarea păcii sociale”, a explicat prof. univ. dr. Mircea Duțu.
Decât o judecată dreaptă, mai bine o pace strâmbă
„La români există un proverb care spune «Decât o judecată dreaptă, mai bine o pace strâmbă». Ca atare, trebuie să avem în vedere exemplele civilizaționale sau să le spunem pur și simplu unelte de lucru menite să cultive spiritul juridic, nu neapărat cunoașterea legii, pe care o poți face acum foarte ușor pe Internet. Însă mult mai greu este să diseminezi și să cristalizezi în personalitatea oricăruia dintre noi acest spirit juridic”, a adăugat prof. Duțu.
Școala și-a pierdut această dimensiune
„Am deschis discuția aceasta despre educația juridică într-un context mai larg. Școala își cam pierde această dimensiune a educării, a educației propriu-zise. Cred că partea această de educație în sensul valorilor morale, etice, rămâne puțin în umbră. Totul este pus în sarcina orei de dirigenție, dar cred că școala ar trebui să revină și la această preocupare. În felul acesta construim o țară educată”, a răspuns prof. univ. dr. Sorin Ivan.