Uniformele școlare au fost demonizate după Revoluția din 1989, mulți considerându-le un produs al regimului totalitar. Prof. univ. dr. Sorin Ivan și consilierul școlar Ioana Șandru au dezbătut subiectul la DC News TV.
Marile școli din Occident au uniforme
„Uniforma școlară nu a fost inventată de comuniști, este un truism. Ne amintim din scrisorile lui Ghica către Alecsandri că elevii de atunci purtau uniformă cu șapcă și așa mai departe. De aceea au fost aruncate la coșul de gunoi al istoriei uniformele după anii ’90, că erau atribuite comunismului. Marile școli din Occident au uniforme care sunt un motiv de mândrie, o expresie a identității instituționale. La noi de ce s-a renunțat la uniforme și de ce nu se revine la uniforme?”, a transmis prof. univ. dr. Sorin Ivan la DC Edu.
Valorile pot fi exprimate totuși și prin alte mijloace
„Să știți că foarte multe instituții școlare încă promovează ideea uniformei și au această cultură ca un motiv de apreciere, valorizare, integrare în valorile organizaționale. În sondaje, dacă copiii sau elevii refuză sau își doresc niște elemente distincte, mi se pare că este un punct de plecare. Dacă școala e de acord să promoveze uniforma și impune asta, e în regulă.
Dacă nu, nu să știți că lucrez într-o instituție unde nu avem uniformă sau avem doar anumite elemente pe care le promovăm în anumite acțiuni și cu un specific. Compensăm cu altă atitudine, cu alte valori”, a răspuns Ioana Șandru.
„Nu consider că este un punct în care ar trebui să ne blocăm, să avem sau nu uniformă, ci depinde de atmosferă, de instituție, de trăirile fiecărei organizații”, a mai spus Șandru.
„Cu condiția ca școala să cultive un cadru instituțional guvernat de valori, disciplină, rigoare și decență, într-adevăr”, a adăugat prof. Ivan.