În societatea modernă, copiii sunt adesea supuși unui program extenuant, care începe de la primele ore ale dimineții și se încheie târziu în noapte. Această rutină intensă ridică întrebări importante despre impactul său asupra sănătății și dezvoltării lor. Psihologul Radu Leca, ne explică în amănunt cum se răsfrâng aceste efecte asupra celor mici, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, de pe DC News TV.
O rutină extenuantă
“Mai e o problemă cu copilul din ziua de astăzi, care merge la școală, de la școală la after, de la after, la cursuri de înot, de engleză, chineză și are un program de dimineață, de la opt până seara la opt. Ajunge acasă epuizat, nu mai are niciun chef de joacă. Se scoate un campion din acest copil?” a întrebat Loredana Iriciuc.
“Vorba Ramonei Dumitru, se scoate un permanent pacient a tot ceea ce înseamnă cabinete de logopedie, psihologie și psihoterapie. Nu scoți un campion, scoți un pacient. Eu conștientizez faptul că voi munci până la 90 de ani, indiferent de formula care o să mă recomande. N-o să mai fiu poate psiholog, că mă gândesc cu tărie să mă fac altceva, coach ceva, orice, fiindcă o să fie cabinetele pline de copii bolnavi. ” a răspuns psihologul.
Viitorul acestor copii
„Banii pe care un psiholog îi va câștiga în următorii 10 ani la nivel național se vor înmulți cu 100, cu 1000 din cauză că părinții de astăzi sau cei care se pregătesc să de vină părinți pentru următorii 5 ani, vor furniza atât de mulți copii bolnavi, încât va trebui să avem locuri la facultățile de psihologie din toate universitățile din țară, și de la Universitatea București, și de la Pitești, și de la Craiova, și de la Constanța și de la Timișoara. Locuri care să fie cu 5 în față, 5000 de locuri și 10.000 de locuri. Greșelile pe care părinții le fac în prezent sunt atât de mari și au la bază trei elemente: nepăsarea e pe primul plan, neimplicarea că dacă nu-ți pai să nu te implici, și inexistența părintelui în viața copilului.” a explicat Radu Leca.