Doctorul în sociologie Ciprian Necula a abordat subiectul nunților de la sat din România, pornind de la o discuție despre discriminarea față de opulența afișată uneori de romi. Astfel, acesta reamintește care era tradiția la români nu cu mult timp în urmă.
Nunțile care blochează drumurile
Discuția de la DC News TV a abordat subiectul nunților de romi care deseori blochează drumuri și sunt caracterizate de opulență, după care s-a mutat rapid către calitatea manelelor din trecut față de cele de astăzi. „Am ascultat, de exemplu, manele din anii ’90 – Adrian Copilul minune și care mai cântau pe atunci – și sună bine astăzi în comparație cu ceea ce aud azi ca manele. Este o părere personală, nu pot să judec”, a amintit Ciprian Necula, care este și președintele Fondului Educațional pentru Romi din România.
„Sunt deci aceste petreceri care nu țin cont de regulile de trai în comun să spunem”, a răspuns Val Vâlcu.
Uităm de unde am plecat
„Pare așa o amnezie cumva a istoriei când vine vorba de astfel de evenimente. În satul românesc, nunta însemna blocarea satului, iar nunta în sine, termenul, vine de la a anunța că fata și băiatul sunt luați. De-asta se făcea cu alai, cu muzică, cu nu știu ce, să anunți pe străzi că nu mai sunt disponibili. După care urma petrecerea de seara.
Era și un ritual, te duceai la socru, ăla ieșea cu toporul în diverse regiuni, în altele iese cu bradul. Sunt diverse practici culturale în România legate de căsătorie. Și acum mergi să iei mireasa, să o duci la nași”, a mai spus președintele Fondului.
„În orașe unul poate are altă treabă, altul poate a lucrat noaptea”, a mai spus jurnalistul, punându-se de acord cu invitatul din platou.