Secretarul General al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, Corina Martin, subliniază un nou fenomen al turismului din țara noastră când vine vorba de vizitatorii străini.

VEZI ȘI: Ce fac agențiile de turism după noile taxe și impozite. „Îi respectăm pe cei care vin de atâția ani”.

Străinii vin pe cont propriu în România

„O noutate pe care o remarc în ultima vreme este că ne vizitează țara tot mai mulți turiști străini venind individual, pe cont propriu. Pandemia a modificat comportamentul cererii de vacanțe și i-a făcut pe mulți europeni să ia la pas destinații noi, inedite.

Nu mai cumpără doar pachete de charter, în care tot avionul coboară la aceeași destinație, doar că se merge spre hoteluri diferite în funcție de cât și-au permis să plătească, ci foarte mulți turiști individual, deci nu în grupuri organizate, aleg să descopere România”, a explicat Corina Martin.

Unii vin pe bicicletă de la mii de kilometri distanță

„Ne trezim ca să spun așa cu ei în orașele din România și noi, agențiile de turism, îi întrebăm de unde vin. Cum ne apropiem de vară, intră turiști străini pe ușa agenției și ne întreabă: «Cum putem să ajungem într-o croazieră în Deltă pentru o zi? Cum putem să mergem la o degustare de vinuri? De unde se cumpără un bilet de autobuz ca să ajungem din Mamaia în oraș?».

Iar noi îi întrebăm cum au ajuns în România. Nu o să vă vină să credeți, avem turiști din Polonia sau Croația care au venit pe bicicletă. Este incredibil. Ajung până la Constanța și de la Constanța vor să vadă Delta, iar noi le facem rezervări de cazare”, a adăugat aceasta.

Posibilele motive din spatele fenomenului

„Ce ne spune nouă asta, atât timp cât nu suntem prezenți în cele mai mari agenții din toată lumea, nu apărem în destinații de charter să ne urcăm din Paris, Frankfurt, Munchen sau Londra și să coborâm la Mamaia? (…) Să știți că bloggerii, toată promovarea online, au făcut mai mult decât a putut să facă Ministerul de Turism al României. Este un fenomen care prinde amploare tot mai mare”, a conchis Corina Martin.