Prof. univ. dr. Sorin Ivan l-a avut ca invitat la DC Edu pe Iulian Cristache, președintele EDUPART, iar cei doi au discutat despre implicarea părinților în procesul educațional.

Exagerează uneori părinții?

„Sunteți într-o poziție ușor delicată față de ceea ce urmează să spun. Nu vi se pare că uneori, unii părinți, ca să nu generalizăm, se implică totuși cam prea mult în educație? Pe grupurile de WhatsApp ale claselor, în mediul public, în mass-media ajung să facă recomandări asupra conținutului programelor, asupra planului de învățământ, ce să se facă în săptămâna altfel, cum se face matematica și așa mai departe. Există o limită a implicării bazându-ne totuși și pe competențe?”, a întrebat prof. univ. dr. Sorin Ivan.

„Sigur, sunt și părinți nemulțumiți, și părinți mulțumiți. Dintre cei nemulțumiți, unii au dreptate, alții nu. Această limită trebuie să fie dată de nivelul de educație pe care îl are fiecare, dacă vorbim despre părinți. Ar trebui să știi când să te oprești, categoric.

Pe de altă parte, dacă aș fi profesor, nu aș avea o problemă, atât timp cât acest dialog are o doză de respect. Îl las să-l spună ceea ce dorește. Ca profesionist, ar trebui să știi să faci diferența sau să alegi ceea ce este bun dintr-un dialog care 80% poate nu este util. Măcar extragi ceea ce este esențial din acel dialog că de aia ești specialist”, a explicat Iulian Cristache.

Respectul lipsește cu desăvârșire în anumite cazuri

„Ați menționat un cuvânt cheie, respectul. Ceea ce nu chiar întotdeauna se întâmplă”, a mai punctat prof. Ivan.

„Așa este, de aceea vă spun că trebuie să apelăm la sancțiuni acolo unde respectul nu se implică. În situația părinților nu vorbim de prevenție, vorbim de niște adulți care ar trebui să fie responsabili. Acolo unde se desfășoară măsura, profesorul trebuie să aibă niște pârghii la dispoziție prin care să se asigure că acest părinte se oprește.

Are o discuție cu dirigintele clasei, cu familia, cu directorul instituției de învățământ dacă sunt în continuare probleme. Dacă vorbim de acte de agresiune verbală sau fizică, fără probleme se poate apela la instituțiile statului”, a conchis președintele EDUPART.