Strângerea a sute de mii de semnături doar pentru a participa la alegeri este o „golăneală”, spun Val Vâlcu și Alfred Bulai la DC News TV. În timp ce se știe că nimeni nu stă să verifice atâtea inscripții de pe mii de foi strânse de partide, există și situații în care se poate greși o cifră sau se pot furniza date false intenționat.
Limitarea democrației
„Adevărata golăneală este chestia asta cu strângerea de semnături. Mie mi se pare o limitare a democrației. Sigur, are sens să nu vină o mie de inși să se înscrie, să arate buletinul de vot ca o carte de telefon. Pune mai bine o chestie de bun simț: 1.000 de semnături. O persoană care se vede președintele României din anumite considerente psihopatice nu strânge 1.000 de semnături”, a explicat Val Vâlcu.
„Trebuie să ai o legislație foarte permisivă, adică cu alte cuvinte să fie cât mai puține piedici. În primul rând, cu cât sunt mai multe semnături, cu atât mai greu este să le verifici. Se scrie de mână, nu există alt format. Și-a greșit o cifră și dă eroare, așa că se strâng mult mai mulți de frica anulării”, a răspuns Alfred Bulai.
Cazul Oprescu, cea mai bună dovadă
„Nu mai zic de cei care completează la mișto. În al doilea rând, de principiu, atât timp cât nu poți controla, se ajunge într-o zonă de fraudă. Vezi cazul Oprescu când a câștigat prima dată Primăria. L-au respins că erau de la spital, i-a luat pe toți de pe acolo, a fost scandal că semnăturile erau de fapt CNP-uri. Vine o instanță, care n-are cum să verifice, și spune că sunt bune. Asta a fost tot, e o glumă proastă.
Pe de altă parte, ar trebui să fie o limită foarte decentă. Și dacă sunt niște nebuni care vor să fie președinți care ar fi problema?”, a conchis sociologul.