Statul va finanța prin Administrația Fondului pentru Mediu companiile care doresc să se ocupe de reciclare cu minim două milioane de lei, anunță președintele instituției, Laurențiu Neculaescu.
Care sunt condițiile pentru companii
„Sunt eligibile șase coduri CAEN pentru finanțare: 3811, 3812, 3821, 3822, 3831, 3832. Orice agent economic care dorește să-și diversifice activitatea își poate adăuga unul dintre aceste coduri CAEN la activitate și poate veni la finanțare. Dar să aibă cifră de afaceri de 1 mil. lei pe an”, a explicat Laurențiu Neculaescu la DC News TV.
„Atât cereți, o cifră de afaceri de 1 mil. lei? E absolut decentă această cerință”, a întrebat Bogdan Chirieac în cadrul interviului, cu referire la cerințele pentru aderarea la program.
„Finanțarea minimă este de 2 mil. lei. Atunci trebuie să ne asigurăm că cei care vor dori să implementeze un astfel de program știu ce înseamnă un business de cel puțin 1 mil. lei pe an. Este minimul, în funcție de cifra de afaceri primești mai multe puncte. Cu cât mai mare cifra de afaceri, cu atât demonstrezi că ești o companie care știe ce are de făcut și vei primi un punctaj suplimentar”, a adăugat Neculeascu. „Programul începe pe 14 mai, ora 10:00”.
Cum se aplică pentru finanțare și cum este calculat punctajul
„Trebuie să vin cu proiectul și să îl încarc pe Internet?”, a mai întrebat jurnalistul.
„Da, trebuie să-l urcați în aplicația informatică. Noi punctăm acolo maturitatea proiectului, adică dacă este mai avansat primește mai multe puncte. Dacă vii de exemplu cu autorizație de construcție, ai deja procesul tehnologic detaliat, atunci clar vei primi spre maximul punctajului. E un proiect matur”, a mai spus președintele AFM.
„Este un apel competitiv, ne interesează maturitatea. Ne asigurăm că cei care vor să investească în aceste capacități de reciclare știu din prima zi ce au de făcut cu ele. Nu vrem să finanțăm niște fabrici și să ne uităm la ele că nu au materie primă, că nu știu ce să facă”, a conchis Neculaescu.
Codurile CAEN compatibile cu proiectul de finanțare
CAEN 3811 – Colectarea deșeurilor nepericuloase. Această clasă include colectarea deșeurilor solide nepericuloase (gunoi) din cadrul zonelor locale, cum este colectarea deșeurilor din gospodării și întreprinderi cu ajutorul coșului de gunoi, a tomberoanelor, containerelor etc. ce pot include materiale reciclabile mixte.
CAEN 3812 – Colectarea deșeurilor periculoase. Această clasă include colectarea deșeurilor periculoase solide sau nu, de exemplu deșeuri incluzând substanțe explozive, oxidante, inflamabile, toxice, iritante, nocive, cancerigene, corozive, infecțioase sau alte substanțe și preparate nocive pentru sănătatea umană și pentru mediu.
CAEN 3821 – Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase. Această clasă include eliminarea și tratarea înainte de eliminare a deșeurilor nepericuloase, solide sau nu: activitatea de depozitare pentru deșeurile nepericuloase, eliminarea deșeurilor nepericuloase prin combustie, incinerare sau alte metode, cu sau fără producție de electricitate, abur, înlocuitori de combustibili, biogaz, cenușă sau alte produse secundare destinate utilizării ulterioare etc.
CAEN 3822 – Tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase. Această clasă include eliminarea și tratarea înainte de eliminare a deșeurilor periculoase, solide sau nu, inclusiv deșeuri care pot fi explozive, oxidante, inflamabile, toxice, iritante, nocive, cancerigene, corozive, infecțioase și alte substanțe și preparate dăunătoare pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător.
CAEN 3831 – Demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Această clasă include demontarea mașinilor și aparatelor pentru obținerea de materiale reciclabile de orice fel (automobile, nave, computere, televizoare și alte echipamente).
CAEN 3832 – Recuperarea materialelor reciclabile sortate. Această clasă include transformarea deșeurilor metalice și nemetalice și a resturilor de articole din metal, în materie primă secundară.