În România, siguranța rutieră este o problemă care continuă să preocupe, iar educația în acest domeniu pare să fie neglijată. Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, aduce în atenție lipsa de acțiune și coordonare între ministerele responsabile, direct din platourile DC News TV.
Educația, o responsabilitate disputată
“Educație nu există, din acest punct de vedere, la noi nu există educație. Mai mult de atât, educația este gândită sau societatea consideră că educația ar trebui să fie făcută de Poliția Rutieră. Culmea e că Poliția Rutieră chiar face lucruri, au diferite campanii, fac prin școli, și-au luat laboratoare și se duc prin fiecare județ. Nu e treaba lor”, a explicat Titi Aur.
Lipsă de coordonare interministerială
“Treaba educației este la Ministerul Educației până când ajungi la vârsta de permis. Apoi la Ministerul Transporturilor după ce ajungi la permis. Da, inclusiv campaniile ar trebui gândite și, bineînțeles, acel consiliul interministerial care trebuie să le cuprindă pe toate, și Ministerul Educație, și Ministerul de Interne, și Ministerul Transporturilor, și Ministerul de Finanțe și, în fine, mai multe ministere care ar trebui să conlucreze pentru siguranța rutieră. Nu se face nimic în acest sens”, a mai adăugat acesta.
Conferințe fără rezultate
“Mai mult de atât, am participat în ultimii 15 ani, de prin 2009, cred că la 50-60 de conferințe sau de întâlniri pe teme de siguranță. Conferințe, întâlniri, tot felul de adunări la Ministerul Transporturilor, la Parlament, la diferite variante. După fiecare conferință, după fiecare întâlnire de genul ăsta, nu s-a întâmplat nimic”, a conchis Titi.
Aceste declarații subliniază o problemă persistentă și nevoia urgentă de acțiune și reformă în sistemul de educație pentru siguranța rutieră din România.