Șefa Agenției Naționale Antidrog (ANA), Ramona Dabija, a subliniat faptul că problemele legate de consumul de droguri ale copiilor nu se rezolvă sub niciun caz în cadrul familiei și atât. Declarația a venit la emisiunea Culisele Justiției de la DC News TV.

Un nou program marca ANA la care copiii pot participa fără acordul părinților

„Ce este diferit de alte programe este faptul că copiii pot veni de trei ori la ședințe de informare, fără acordul părinților. Abia a patra oară avem nevoie de acordul părinților. Iar acest acord al părinților nu înseamnă că sunt de acord ca copilul să intre în program, ci că sunt de acord ca și părintele să urmeze acest program.

Degeaba vine copilul și încercăm să rezolvăm problemele care se ascund de fapt în spatele consumului de substanțe dacă nu are susținerea familiei, dacă nu are susținerea părinților sau a tutorilor legali și, împreună, doi psihologi diferiți se ocupă de caz: adolescentul cu un psiholog, părinții cu alt psiholog. La un moment dat ajung să lucreze în echipă tocmai pentru a depăși aceste probleme”, a explicat comisar-șef Ramona Dabija.

Problemele acestea nu se rezolvă acasă

„Este foarte important ajutorul specializat. Este o minciună să credem că atunci când identificăm o problemă a consumului de droguri la copilul nostru se va rezolva casă – fals. În primul rând, cu cât descoperi mai rapid ca părinte această problemă, cu atât copilul tău are șanse să fie recuperat, să primească ajutor specializat.

Există un adevărat protocol. Psihologul, după o primă evaluare, poate să trimită copilul la psihiatru dacă consideră că sunt niște probleme medicale mult mai grave în spatele acestui consum. Avem o relație foarte bună cu medicii specialiști și împreună se lucrează ca într-o echipă astfel încât rezultatele să fie și vizibile”, a conchis ea.