Piața imobiliară este un subiect de mare interes în țara cu cei mai mulți proprietari din Europa. Chiar dacă șocurile succesive cum ar fi pandemia, războiul și crizele din energie au pus pe butuci puterea de cumpărare a românilor, cei mai mulți continuă să prefere să plătească rate la bancă pentru un apartament decât să plătească chirie.
Și cum Bucureștiul are autorizațiile de construire oprite încă din 2020, dezvoltarea imobiliară a Capitalei nu a ținut pasul cu cererea de locuințe noi. Dacă aplicăm legea cererii și ofertei, rezultatul este unul trist pentru cine ar vrea să devină proprietar acum: prețurile locuințelor sunt la un nivel nemaiîntâlnit.
Impactul creșterilor de TVA din 2024
Invitată la DC News TV, în cadrul emisiunii Totul despre Bani, expertul imobiliar Diana Micu a spus care a fost impactul majorării cotei de TVA pentru locuințele noi de la 1 ianuarie.
„Știm că de la 1 ianuarie s-au făcut modificări și în ceea ce privește TVA-ul pentru locuințele noi. Se văd ceva schimbări? Care sunt primele efecte ale acestei decizii luate de către Guvern?”, au fost întrebările moderatorului Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business.
„Contrar așteptărilor noastre și cred că ale tuturor celor implicați în sectorul imobiliar, volumul vânzărilor este unul record pentru ianuarie și februarie. Am mai avut astfel de volume doar înainte de Covid. Deci nu a fost absolut deloc un impact negativ așa cum ne-am fi așteptat”, a explicat Diana Micu.
Apartamentele din Ilfov se vând ca pâinea caldă
„Segmentele sunt destul de bine delimitate. Cine își caută locuință se ghidează după bugetul pe care îl are și atunci sunt niște zone cheie în care se pot încadra. Evident că problema eliberării autorizațiilor de construcție pe București se păstrează, avem foarte puține locuințe noi construite și livrate în ultimii 3 ani.
Astfel, cei care își doresc să cumpere își mută atenția către zonele în care într-adevăr poți să cumperi, adică acolo unde se construiește, cum ar fi în județul Ilfov. Legat de asta, Ilfovul a avut cea mai mare explozie de vânzări pentru că, comparativ cu anul trecut, s-a înregistrat o creștere de 75%”, a adăugat Micu.
Care sunt localitățile cu cea mai mare cerere și de ce scade interesul pentru zonele cu trafic intens
„În Ilfov, cel mai activ se construiește în Bragadiru, care este foarte aproape de București și are o cerere mare. Bineînțeles avem și Pipera, Tunari, unde este o cerere fantastică. Și Popești-Leordeni, care are marele atu al metroului care leagă Sudul de Nord, de zona de birouri și de foarte multe facultăți.
Chiajna, Militari, chiar și Bragadiru au înregistrat scăderi de interes, sunt foarte multe aspecte de care tinerii țin cont. Atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al mobilității sau zonelor de interes care se află pe o rază relativ mică”, a conchis ea.