Depresia este o afecțiune psihică care afectează milioane de oameni în lume, indiferent de vârstă, sex sau statut social. Una dintre cauzele frecvente ale depresiei este lipsa iubirii, ori sentimentul de a nu fi iubit, acceptat sau apreciat de ceilalți. Dar cum se manifestă această depresie la diferite categorii de vârstă și cum o putem depăși? Radu Leca ne oferă mai multe răspunsuri, în cadrul emisiunii “Ultra Psihologie” de pe DC News TV.

Depresia din lipsă de iubire la copii și adolescenți

“Avem de-a face cu un element care fluctuează. În cazul copiilor, depresia din neiubire are două categorii. A neacceptări în interiorul incluziunii școlare (colegi), aici avem o secțiune care spune crash și crash neîmpărtășit. În cazul adolescenților avem de-a face cu structura școlară, cu crash-ul, dar și cu familia la fel ca și în cazul preadolescenților” a explicat Radu Leca.

Depresia din neiubire la copii și adolescenți este legată de nevoia de apartenență, de a fi inclus și validat de grupul de referință, fie el format din colegi, prieteni sau familie. De asemenea, copiii și adolescenții pot suferi de depresie din neiubire din cauza unor sentimente romantice neîmplinite sau neîmpărtășite față de o persoană de care sunt atrași.

Depresia din lipsă de iubire la adulți și vârstnici

“Dar în cazul tinerilor adulți și a adulților ulterior și evident a persoanelor vârstnice, noi mergem pe ideea extrem de clară, fără nici cea mai mică variațiune pe temă sau semn de întrebare, care spune în felul următor: depresia din neiubire există și se conectează cu partenerul de cuplu și sau cu lipsa implicării lui în relația de cuplu. Despre asta este vorba, când avem de-a face în mod concret cu o neimplicare reală a partenerului în relație. Nu e vorba de răceala ce definește un anumit om. Nu! E vorba de neimplicare. Un gest mic poate anula orice formă de răceală pe care acesta o are din varii motive. Dar un gest mic trebuie să fie realizat, trebuie să fie făcut.” a continuat Radu Leca.

Depresia din neiubire la adulți este legată de calitatea relației de cuplu, de satisfacția și fericirea pe care o oferă sau nu partenerul. Adulții care se simt neînțeleși, neglijați, trădați sau abandonați de partener pot dezvolta simptome depresive, cum ar fi tristețe, izolare, scăderea stimei de sine, lipsa de interes pentru activități plăcute, iritabilitate, anxietate sau chiar gânduri suicidare. De asemenea, adulții și vârstnicii pot suferi de depresie din neiubire din cauza lipsei unui partener, a singurătății sau a dificultății de a găsi pe cineva compatibil.