Un fenomen psihologic care afectează mulți conducători auto este efectul de turmă, adică tendința de a imita comportamentul celorlalți membri ai unui grup, indiferent dacă acesta este adecvat sau nu. Acest efect poate avea consecințe grave asupra siguranței rutiere, deoarece poate duce la încălcarea regulilor de circulație, la depășirea vitezei legale sau la asumarea unor riscuri inutile. Despre acest subiect a vorbit Titi Aur, un cunoscut pilot și instructor de conducere defensivă, în cadul emisiunii “DC Conducem” cu Florin Răvdan, pe DC News TV.
Ce este efectul de turmă și cum se manifestă în trafic
“Bineînțeles că apare efectul de turmă, am vorbit despre asta. Efectul de turmă apare de fiecare dată, pentru că dacă tu te duci și mergi liniștit și toată lumea merge tare, tu te simți prostul satului, al zonei respective. Adică, cum, dacă toată lumea merge tare? Și atunci, nu-i nimic suspect să mergi tare prin localitate. Nici tata nu-i spune copilului, nici vecinul nu-i spune vecinului, nici polițistul nu-i spune, că toată lumea merge în stilul ăla și s-au învățat toți așa.” a explicat Titi Aur.
Soluția: educație rutieră
“Deci, acolo cred că trebuie să vină cineva din exterior, să bată cu pumnul masă, să tragă un semnal de alarmă, să spună uite ce am făcut, uite ce am văzut, uite ce spune statistica, uite ce am făcut noi, o anchetă de o lună, două-trei pe stradă și am comparat cu alte zone. Trebuie să facem ceva. Cum? Transmițând mesajul, ca să afle toata lumea, nu doar în școala de șoferi. Pentru că școala de șoferi când o faci perfectă, o faci pentru cei de aici încolo. Dar ce faci cu cele 9 milioane de permise care sunt, din care 5 milioane conduc?” a continuat Titi Aur.