Diplomatul și juristul Cristian Diaconescu a vorbit la emisiunea Ce se întâmplă de la DC News TV despre șansele ca președintele Klaus Iohannis să ajungă într-o funcție internațională după ce-și încheie al doilea mandat de la Palatul Cotroceni la finalul acestui an.
Se încearcă cu orice preț găsirea unei funcții mari la nivel mondial?
„Ce n-am lămurit este însă o altă schemă. Nu doar despre candidatura la șefia NATO s-a vorbit în legătură cu președintele României. Chiar înainte de această candidatură, dar și după, s-a vorbit despre posibile ocupări de funcții europene. S-a vorbit cu atâta apăsare încât mă gândesc dacă nu cumva cineva face head-hunting pentru domnul președinte, să-l angajăm undeva”, a spus Răzvan Dumitrescu.
„Bun, primele trei funcții în UE se decid după alegerile din iunie. În legătură cu Comisia Europeană deja pe propunerea a trei partide din Polonia, Grecia și Germania (CDU), Ursula von der Leyen va primi confirmarea formală la București, la Summitul PPE-ului. Trebuie spus că s-a închis perioada de înscriere a candidaturilor și doar dumneaei candidează. În mod evident, are nevoie de majoritate absolută în Parlamentul European”, a răspuns Cristian Diaconescu.
„Practic, PPE a ocupat o funcție. În mod sigur se va pune problema ca celelalte grupuri semnificative să ocupe celelalte funcții. Dacă vrei susținere, trebuie să dai niște funcții celorlalți. Deci clar că grupul de stânga sigur va cere președinția Uniunii”, a adăugat acesta.
Ca șef de stat, ai deschidere mai mare pentru funcții
Jurnalistul și moderatorul emisiunii a adus în discuție funcția de înalt reprezentant care ar urma să fie creată special pentru situația din Ucraina.
„Un șef de stat are un ascendent cât se poate de clar. Oricum, la primele trei funcții se discută de la șef de stat sau de guvern în sus. Sigur, la fel este și din perspectiva comisarilor și a înaltului reprezentant în egală măsură. Acolo, de regulă, sunt foști miniștri care sunt acreditați.
Nu cred că în acest moment putem avea toate garanțiile din această perspectivă. Se schimbă multe, se schimbă instituțiile, nu se știu rezultatele alegerilor din Parlamentul European, iar pe aici trec și cei numiți direct. Până și ei au nevoie de o majoritate. Au fost comisari care au fost respinși”, a mai spus diplomatul.