Un accident rutier neobișnuit a avut loc în București, între un autobuz și un tramvai. Imaginile surprinse de o cameră de bord arată cum autobuzul traversează linia de tramvai, fără să se asigure, și este lovit în plin de tramvai, care nu reușește să frâneze la timp. Cine a greșit în acest caz?
Conflictul dintre mica înțelegere din trafic și condusul defensive
Potrivit Codului Rutier, autobuzul a încălcat legea, deoarece nu s-a asigurat când a traversat linia de tramvai. Astfel, a pus în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic și a provocat un accident. “Bun, trecem la următorul clip, aici chiar eram curios să ne ziceți cine a greșit? Legal știm cine a greșit.” a întrebat Florin Răvdan, moderatorul emisiunii “DC Conduncem” de la DCNews.
Tramvaiul nu a frânat
Deși autobuzul a greșit, tramvaiul nu a fost nevinovat. Din imaginile video se observă că tramvaiul nu a frânat deloc, deși autobuzul se deplasa lent și încetinea. Ce l-a distras pe vatman de la drum și de ce nu a reacționat la timp? “Păi da, legal e clar că a greșit autobuzul că a intrat în tramvai, dar întrebarea mea e așa, când văd imaginea asta, se uita la filme normale sau se uita la filme deocheate, vatmanul? Pentru că la ceva se uita. Adică cred că se uita la o fază foarte încinsă de n-a văzut că ăsta, totuși pleacă și pleacă și mai pleacă și mai pleacă și el nu face nimic. Da, adică nu frânează pur și simplu. Deci sau mecanicii de la depoul de tramvaie trebuie arestați, pentru că au dat drumul la un tramvai fără frână deloc, sau, Vatmanu avea cu totul altă preocupare decât să vadă ce se întâmplă în față.” A explicat Titi Aur, expert în conducere defensivă și invitat la emisiune.
Conflictul între juridic și defensive
Accidentul dintre autobuz și tramvai ridică o problemă mai amplă, legată de conflictul dintre regulile juridice și cele defensive. Deși autobuzul a încălcat legea, el a încercat să treacă, fiind încurajat de ceilalți șoferi care i-au acordat prioritate. Tramvaiul, în schimb, nu a respectat principiul anticipării și prevenirii accidentelor, ci a mers cu viteză și fără atenție. “Am înțeles, autobuzul a greșit, dar a greșit și n-a greșit, că trebuia să plece și el cumva de pe loc. A tot plecat câte puțin câte puțin. Uite mașini care i-au acordat prioritate, au zis hai să treacă și nenea cu autobuzul, iar tramvaiul n-a oprit și aici ajungem la conflictul ăla între juridic și defensiv.” A concluzionat Titi Aur.