Noi date ies la iveală după ce Guvernul României a implementat sistemul E-Factura la cumpăna dintre 2023 și 2024.
Florin Jianu, președintele Consiliul Național al IMM-urilor din România, a fost invitatul lui Mihai Ciobanu la Totul despre bani, iar cei doi au discutat despre modul în care antreprenorii români fac față noilor măsuri luate de Executiv.
60% dintre antreprenori cheltuie mai mult doar din cauza E-Factura
„E-Factura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, deja este în aplicare această măsură. 6 din 10 întreprinzători au menționat că le vor crește costurile prin această conformare la E-Factura. De ce? Pentru că majoritatea întreprinzătorilor nu au cunoștințe digitale. De altfel vedem asta și din indexul european și din alte rapoarte europene. Competențele digitale ale populației sunt destul de căzute.
Desigur, suntem pe primul loc la utilizarea social media, dar acest lucru nu este în scop educativ. Mai degrabă este o activitate de distracție, de timp liber. Astfel, cum competențele digitale sunt scăzute, întreprinzătorii apelează la un consultant, la o platformă care costă, la un contabil care costă”, a transmis Jianu în emisiunea de la DC News TV.
Potențialele soluții se lasă așteptate. Tot antreprenorii trebuie să le găsească
„Aici am venit cu o primă soluție și am spus Guvernului să vină cu niște vouchere care să acopere costurile de digitalizare ale întreprinzătorului. Te costă să cumperi un laptop, o tabletă, o semnătură electronică. Asta până începe el să învețe, să se conformeze și să se alinieze.
Guvernul a venit cu ideea unui site web, dar trebuie și mobilă, toată lumea are telefon în ziua de astăzi. O aplicație care să-l ajute, să-i genereze factura, o aplicație gratuită. Până atunci, am venit cu această propunere. Pe locul doi s-a situat funcționarea defectuoasă a site-ului ANAF. Când am prezentat acest lucru și premierului, m-am uitat și la reprezentanții ANAF care au lăsat capul în jos”, a mai menționat Florin Jianu.
Sistemul trebuie să funcționeze înainte să-l faci obligatoriu
„Mesajul este ca înainte să cerem populației, întreprinzătorilor, beneficiarilor de politici publice să se conformeze cu ceva, ar trebui ca statul să-și facă treaba. Dacă site-ul ANAF nu este funcțional – am văzut și comentarii din zona energiei în care ne spuneau că E-Factura nu este conformă cu felul în care se emit facturile în energie electrică – atunci avem o problemă. Această conformare trebuie să fie și din partea statului”, a conchis președintele CNIPMMR.