Deși mulți s-ar gândi că rolul poliției în societate este să trimită infractorii la închisoare, adevărul este că rolurile de cercetare științifică și prevenție a criminalității sunt la fel de importante.
O spune chiar comisarul-șef Sorin Stănică de la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR, invitat de jurnalista Laura Duță la emisiunea Culisele Justiției de la DC News TV.
Cum protejăm copiii de infractorii cibernetici
„Interesant este acest domeniu al infracționalității cibernetice. Parcă ne inundă aceste infracțiuni, am văzut niște lovituri date și prin Parlament, și prin spitale. Dar pericolul cel mai mare este că și copiii, elevii, minorii au acces nelimitat unii la tot ce înseamnă Internet. Vreau să le luăm pe rând, explicați-ne activitatea Institutului”, a spus Laura Duță.
„În primul rând, copiii pot fi afectați pentru că practic fiecare dintre ei este conectat la Internet și așa se nasc. Noi, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română avem două componente, așa cum o spune și denumirea.
Partea de cercetare științifică nu trebuie confundată cu cercetarea penală care înseamnă cu totul și cu totul altceva. În activitatea de cercetare facem studii, analize sociologice, încercăm astfel să identificăm elemente care să ne direcționeze cât mai eficient activitatea de prevenire, cea de-a doua componentă”, a explicat Stănică.
Cercetarea științifică, la baza activităților pe care Poliția le desfășoară pentru prevenție
„Cum se derulează ele? Prin metode științifice specifice sociologiei. De ce avem nevoie? Pentru a înțelege cât mai bine cum se manifestă un anumit fenomen de infracționalitate, care sunt cauzele care-l generează, care sunt condițiile care îl influențează și mai ales cum putem interveni noi cel mai eficient pentru ca acesta să nu se mai manifeste sau să fie diminuat.
Pe de altă parte, în ceea ce privește prevenirea, facem programe, proiecte, campanii, activități punctuale pe diferite teme. Astăzi vorbim de partea de criminalitatea informatică, dar nu neglijăm violența domestică, prevenirea victimizării copilului. Da, copilul trebuie să fie un element central pentru că este viitorul adult. Un copil ferit cât mai mult de influențe negative, abuz, va fi un adult care se va dezvolta normal”, a conchis comisarul-șef din cardul IGPR.