Cea mai nouă ediție de Ultra?Psihologie! de la DC News TV a venit cu o întrebare interesantă: De ce se plictisesc partenerii unul de celălalt?

Explicațiile acestui fenomen des întâlnit în relațiile de cuplu pot fi multiple, așa că psihologii Ramona A. Dumitru și Radu Leca și-au susținut diferitele argumente privind apariției plictiselii între iubiți.

Primele impresii sunt, de cele mai multe ori, false

„Mergem pe următoarea idee: la începutul cuplului se formează o imagine despre care ambii subiecți afirmă, ajungând la un acord comun, că este ceea ce le trebuie”, a spus Radu Leca.

„Da, dar, în majoritatea cazurilor, această imagine pe care mi-o vând – că eu încerc mă vând la început, ca și persoană – de cele mai multe ori este una mincinoasă în proporție de 50%. Pentru că încerc să vin cu niște lucruri pe care le idealizez. Eu îmi doresc să fie așa, dar ele nu sunt. Și, pe parcursul relației, duc o luptă în a-mi menține acea imagine pe care eu am creat-o la început”, a răspuns Ramona Dumitru.

Radu Leca vine cu o altă abordare a problemei „falsității” de mai sus

„Să ascultăm următoarea idee, poate este pozitivă. Recunoști faptul că, după ce trece o perioadă de timp, în care partenerii se obișnuiesc unul cu celălalt și învață unul de la altul, se mai șterge din luminozitatea cuplului? În lumina acestei afirmații, mai putem spune că imaginea de la început a fost falsă 50%? Nu cumva prin înțelegerea calităților și a evoluției partenerului descoperi diferite elemente care aplatizează ceea ce a spus la început fără să-l șteargă pe el de tot?”, a adăugat el.

Plictiseala apare când există nesiguranță și este mai degrabă îngrijorare când tace

„Răspunsul este da și nu. Se întâmplă să descoperi că imaginea pe care partenerul și-a creat-o este într-o proporție falsă. Atunci te gândești «Cu cine plec la drum? Cu un om care se arată într-un fel în care nu este de fapt?». Mai este și celălalt caz în care se confirmă ceea ce partenerul a afirmat la început.

(…) Eu cred că plictiseala apare într-un cuplu când există nesiguranță. Nu cred că este plictiseală, ci îngrijorare. Pare fi a plictiseală, adică partenerul nu vorbește și nu se exprimă pentru că are multe gânduri. Dacă vorbim de plictiseală, probabil nu mai sunt elemente care au fost și acum au dispărut. Au fost niște așteptări”, a conchis Ramona Dumitru.