În contextul tensiunilor geopolitice din regiune, mulți rezerviști se întreabă ce se întâmplă cu situația lor financiară dacă sunt mobilizați pentru a participa la o misiune militară. Pentru a afla răspunsul, jurnalistul Val Vâlcu l-a invitat la DC News TV pe generalul Virgil Bălăceanu, președintele Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România (A.O.R.R.).
Când se decretează mobilizarea rezerviștilor?
“Când sunt chemați sub arme, când se decretează mobilizarea rezerviștilor?” a întrebat Val Vâlcu.
“Rezervistul este chemat în situația stărilor excepționale. Noi avem patru stări excepționale, e vorba de starea de urgență, starea de asediu, starea de mobilizare, starea de război. Atunci i se suspendă contractul cu armata și este chemat fie pentru instruire, fie pentru îndeplinirea unor misiuni.” a răspuns Virgil Bălăceanu.
Ce se întâmplă cu indemnizația de rezervist?
“Deci nu mai primește acea indemnizație.” a subliniat jurnalistul.
“În momentul în care el este mobilizat, el este plătit exact ca un militar în activitate, deci, similar funcției sale, este plătit de către armată.” a adăugat Virgil Bălăceanu
Cât de mare este diferența de salariu?
“Deci primește mai mulți bani, să spun.” a transmis Val Vâlcu.
“Sigur că da, el primește mai mulți bani pe perioada respectivă. Asta în condițiile în care probabil pe perioada respectivă se pot acorda și niște stimulente pentru că acționează gata de îndeplinire a unei misiuni, iar pe timpul îndepliniri misiunii, în mod sigur se aplică alte principii de salarizare care să-i motiveze pe cei de pe front. Și rușii și ucrainienii au aplicat alte principii de salarizare pe perioada războiului față de perioada de pace.” a conchis generalul.