În ultima vreme, în lumea sportului pentru tineri se discută tot mai mult despre un fenomen cu totul și cu totul special: sistemul pilelor. Această practică controversată atrage atenția asupra influenței părinților în parcursul de pregătire și performanță al copiilor lor. Jurnalistul Florin Răvdan adus în discuție această problematică într-o emisiune la DC News TV subliniind implicațiile ei în dezvoltarea micilor sportivi.
Performanța sportivă și influența părinților
„Apropo de antrenori, se spune acum că există sistemul ăsta al pilelor, joacă cine are părintele mai…”, afirmă Florin Răvdan.
„Se vede și performanța, nu vedem? Ce, nu e clară treaba? Normal că e sistemul părinților care intră în pregătirea copiilor și care sunt mai bun decât antrenorii, că știu ei, că au văzut ei că au citit ei sau sunt părinți care n-au reușit niciodată să facă performanță ei personal și atuncea zice copilul meu va fi cel mai bun, ca și cum eu aș spune că ale mele sunt cele mai bune și al meu va fi the best”, explică Monica Iagăr.
Experiențele personale ale campioanei campioanei, în calitate de părinte
„Păi dacă nu vrea, degeaba. Eu am încercat cu fetele mele, sunt mari, am încercat să fac sport și erau foarte bune, chiar cea mijloace a fost bună la judo, s-a dus la niște campionate, dar n-am stat niciodată, n-am insistat pe ea”, mărturisește Monica Iagăr, evidențiind experiențele personale și dilemele pe care le întâmpină părinții în încurajarea copiilor lor să practice sportul și să se implice în competiții.
„Dacă mă trăgea ea de fustă să mă duc în sală, mă duceam mai departe, dar dacă am văzut că a renunțat… ce să fac? S-o bag cu forța acolo? Nu cu forța nu se face”, transmite Monica Iagăr, subliniind că forțarea copiilor în practicarea sportului nu este soluția. Astfel, important este să li se ofere libertatea de a-și alege propriile pasiuni și interese.