Egalitatea de gen în conducerea auto e o perspectivă controversată.
În ultimele decenii, condusul a devenit un teren de luptă pentru egalitatea de gen, cu tot mai multe femei aspirând să se afirme în acest domeniu considerat tradițional dominat de bărbați.
Talentul și încrederea în sine în condus
„Concluzia noastră, cei din conducerea defensivă, este că, din punct de vedere al simțul efectiv al mașinii, al talentului, al îndemânării, este egalitate perfectă între bărbați și femei. Doar că bărbații sunt mai plini și mai de deciși și mai siguri pe ei, femeile sunt mai timide. Dar când ajung în situații limită stăpânesc mașina la fel de bine sau la fel de puțin bine, depinde în ce categorie la egalitate. Și atunci femeile fac parte din cursanții noștri care trebuie ridicați, în sensul că trebuie ridicat gradul de încredere pentru că pot să facă lucruri cu mașina dar ele nu cred că pot sau nu încearcă sau nu au acel tupeu sau nu au acea obrăznicie, acea agresivitate. Bărbatul e mai agresiv, mai puternic, se sperie mai greu, femeia pleacă mai timidă.”
Diferențele de abordare în situații de presiune
„Femeia în general, că e soție, că e mai tânără, e mai timidă. Mai puțin excepții, că sunt excepții și bărbați foarte timizi și femei foarte agresive, de alea sunt chiar excepțiile.”
Deși eforturile pentru promovarea egalității de gen au avansat semnificativ în ultimii ani, observațiile lui Titi Aur aduc în prim-plan o perspectivă provocatoare asupra diferențelor de abordare între sexe în acest domeniu.