În cadrul unui sondaj stradal, un român a răspuns la o întrebare legată de importanța votului în zilele noastre. Răspunsul său a fost axat pe generația viitoare.
„Tinerii nu mai stau în țară, pleacă peste hotare. Conducerea nu le dă bani să trăiască în țara noastră. În țara noastră nu se mai face armată, așteptăm de la americani… până vin ăia, ne omoară rușii! Dau o bombă și în 24 de ore ne-au distrus. Eu am făcut armata la unguri, nu mai spun ce viață am dus acolo”, a spus un vârstnic în timpul unui vox-populi realizat de Dana Mihai și difuzat la DC News TV.
Se va schimba ceva în România după alegeri?
„Dacă va veni tineret, da. Tinerii sunt mai deștepți decât cei care conduc acum. Sper să fie bine în viitor, dar nu mai apuc eu. La vârsta mea, nu mai apuc binele pe care trebuie să-l realizeze tineretul. Au trecut 35 de ani și n-au făcut ceva bun. 6 milioane de locuitori au plecat peste hotare. Ei ar vrea să revină în țară, dar dacă nu le dă nimeni de lucru…”, a conchis dumnealui.
România, marcată de un exod în ultimele trei decenii
Numărul exact al românilor care au părăsit țara în ultimii 35 de ani nu este cunoscut, deoarece nu există statistici oficiale complete și actualizate. Totuși, potrivit unor estimări bazate pe datele Institutului Național de Statistică (INS) și ale altor surse, între 3,5 și 6 milioane de români au emigrat în perioada 1989-2023.
Cei mai mulți dintre ei au ales să se stabilească în țări din Uniunea Europeană, precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. Motivele principale ale emigrării au fost căutarea unui loc de muncă mai bine plătit, a unui nivel de trai mai ridicat și a unor oportunități de educație și dezvoltare personală.