Secretarul Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Gindrovel Dumitra, a spus că în România încă se mai moare de tetanos, într-o intervenție în conferința „Informarea susține vaccinarea” a DC Media Group publicată pe DC News TV
Deși trebuie administrat o dată la 10 ani, vaccinul DiTePer încă mai este refuzat de români. Astfel, din păcate, încă se mai moare de tetanos în România a anului 2024, subliniază prof. dr. Dumitra.
„Avem foarte multe de făcut”
„Dau un exemplu banal, vaccinul DiTePer trebuie administrat o dată la 10 ani și poate duce la dispariția acelor cazuri de decese prin tetanos pe care încă le avem în fiecare an. Cred că avem foarte multe de făcut și mecanismul care a fost inițiat începând de anul trecut trebuie să fie ajustat pentru a fi perfecționat”.
Ce este tetanosul și de ce este atât de importantă vaccinarea
Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, care poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul antitetanos face parte din schema obligatorie de vaccinare în România și se administrează la copii începând cu vârsta de 2 luni, cu rapeluri la 4, 11 luni și 6 ani. Adulții trebuie să facă un rapel la fiecare 10 ani.
În plus față de vaccinare, este important să avem grijă de rănile deschise, care pot fi o poartă de intrare pentru bacteria tetanică. Rănile trebuie curățate bine cu apă și săpun, dezinfectate și pansate. Dacă rana este profundă sau murdară, se recomandă să se consulte un medic cât mai curând posibil.