Într-o lume în care informațiile medicale sunt tot mai accesibile și pacienții își pot educa propriile decizii, temerile legate de proceduri invazive precum puncția devin tot mai prezente. Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic Sanador, a subliniat că, deși puncția poate fi necesară în unele cazuri, evitarea ei este preferabilă, mai ales în lumina progreselor recente în medicină.

“Românii se tem de puncție, poate fi necesară în astfel de cazuri. Se tem că ar răspândi cancerul sau ar da anumite complicații.” a adus în discuție Val Vâlcu.

“Este până la urmă o metodă invazivă, care, dacă poate fi evitată, putem să o facem, și mai nou, o valoare a marker-ului specific, marker-ului tumoral specific alfafetoproteină peste 400 și o evidență imagistică a tumorii sunt suficiente pentru tratament, nu mai trebuie puncție. Când există dubii de diagnostic și tumora este considerată inoperabil, atunci îți trebuie o biopsie ca să se poată începe un tratament adjuvant.” a explicat Dr. Dragoș Romanescu.