„Apreciați că comunitățile rurale, în care încălzirea se face predominant prin lemne, sunt mai vulnerabile la schimbările care se preconizează în anii următori? Ce se poate face pentru ca aceste comunități să se adapteze la ceea ce urmează în domeniul energiei?”, a întrebat Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business, în emisiunea Totul despre bani de la DC News TV.
„Din punctul meu de vedere putem să vorbim de o vulnerabilitate, dar această vulnerabilitate este de natură economică. Până la urmă, în general, comunitățile rurale sunt și comunitățile cele mai sărace din România. Atunci, problema mare pe care o întâlnim aici este legată de venituri.
O altă problemă este legată de instruire, de cunoștințe, de anumite elemente pe care în general oamenii din zona rurală nu le au, și ca atare ei sunt fie mai sceptici, fie nu sunt la curent cu schimbările și modificările care pot să apară. Dar vulnerabilitatea cea mai mare o regăsim cel mai mult în mediul urban, unde vorbim de aglomerări urbane unde se reunește un număr foarte mare de oameni.
Dacă ne uităm la București, vorbim de milioane de oameni grupați într-o astfel de zonă urbană. Aceștia sunt cumva dependenți de anumite tipuri de sisteme de încălzire cum este cel de termoficare, unde practic alternativele sunt mult mai reduse decât cele pe care le regăsim în mediul rural. Din aspectul gravității, cred că mediul urban reprezintă situația mult mai vulnerabilă.”, a fost răspunsul lui Dumitru Chisăliță.