În cadrul unui interviu recent acordat DC News, analistul economic Mircea Coşea evidențiază importanța crucială a agriculturii pentru viitorul economiei românești. Argumentând că România dispune de resurse agricole abundente, capabile să hrănească un număr semnificativ de oameni, analistul propune ca autoritățile să-și îndrepte atenția și măsurile de sprijin către acest sector. Mircea Coşea subliniază că agricultura ar trebui să devină un factor de export, transformându-se într-un motor al creșterii economice.
“Domnule profesor, privind așa, în perspectivă, care apreciați că sunt domeniile, sectoarele economice în care poate performa țara noastră? Agricultură, IT, către ce ar trebui să se îndrepte atenția autorităților cu măsuri de sprijin?” a întrebat Mihai Ciobanu.
“Noi nu avem un studiu pe această temă, un studiu de crenel, adică atunci când te gândești care este prioritatea, pleci de la vechea teorie a avantajelor comparative și vezi ce poți să faci în comparație cu alții. Sau mai simplu, te uiți pe hârtia sau pe calculatorul cu import-export și vezi unde ai mai multe ieșire. E mai complicat decât atât. Trebuie să ai o gândire deschisă, liberă, de perspectivă. La un an după ce Polonia a intrat în Uniunea Europeană, i-au făcut asemenea studiu și atunci aveam o legătură cu niște oameni care se ocupau cu asta, de la prognoza poloneză și ei mi-au spus: Am făcut calculul și a reieșit un lucru absolut straniu și anume că singura marfă care pote să fie cea mai bună pe piața europeană este maioneza, făcută de o anumită societate poloneză. Nu putem să mergem pe asta, trebuie să ne gândim la altceva. Și atunci ei au făcut niște calcule, a reieșit că trebuie neapărat să sprijine agricultura, pomicultura, legumicultura și au ajuns mari producători, că trebuie să sprijine industria de armament ș.a.m.d.” a explicat Mircea Coşea.
“La noi eu spun lucrul ăsta de mult timp și am ajuns aproape obsedat de lucrul ăsta. Noi avem, cel mai important, cea mai importantă sursă de venit de viitor în României este agricultura. Suntem atât de dotați din punctul de vedere al agriculturii încât aici trebuie să transformăm agricultura, care poate să hrănească în condițiile actuale vreo 80 de milioane de oameni. Trebuie să o transformăm într-un factor de export.” a mai adăugat analistul.