Într-un dialog captivant cu jurnalistul Bogdan Chirieac, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, dezvăluie strategia de negociere ce a condus la avansarea demersurilor României pentru aderarea la spațiul Schengen. Prin schimbarea perspectivei de discuție și concentrarea pe rezultate concrete, oficialul român a reușit să convingă partea austriacă să renunțe la obiecțiile inițiale, evidențiind eficiența măsurilor de securitate implementate și scăderea semnificativă a presiunii migratorii ilegale asupra țării. Astfel, negocierile au evoluat dintr-un impas într-un succes, deschizând calea către integrarea în spațiul Schengen pentru România.
“Pe linia dvs. de lucru, spuneți-mi ce ați negociat, cum i-ați convins? Că totuși a trebuit să aduceți argumente pentru Air Schengen și Sea Schengen, frontierele aeriene și frontierele navale.” a întrebat Bogdan Chirieac.
“Dacă vreți, primul declick a fost să schimbăm modul de discutat. Adică prima propunere pe care am făcut-o, acceptată de partea austriacă în august, a fost să ne concentrăm pe ceea ce ne poate conduce la un rezultat și nu pe ce ne împiedică, nu pe faptul că da, eu îndeplinesc criteriile tehnice și în mod normal, moral, legitim ar fi să intrăm în Schengen. Austria refuză. Ea motivează cu probleme de migrație, probleme de cadrul legislativ european și suntem într-un cerc din care nu mai ieșim. Și am propus părții austrice să evaluăm ce obiecții are la modul concret și făcând acest lucru, primul lucru pe care l-am dat deoparte a fost faptul că România mai are probleme cu migrația ilegală. Asta este meritul colegilor care au lucrat și lucrează în teren. Faptul că fac o protecție bună a frontierei și că cifrele pe migrație ilegală în România, au scăzut foarte mult față de anul precedent. Sigur, este și rezultatul conjuncturii că principalul flux migratoriu nu trece prin România, nu trece nici măcar prin Balcani. Principalul flux migratoriu către Europa este Mediterana centrală, deci de acolo pleacă principalul flux din Sahel, sub Sahara, nordul Africii, Mediterana și frontiera de sud Franța, Italia în principal, ăsta e principalul flux. Da, și asta face ca presiunea pe noi să fie mai mică. Dar asta nu scade cu nimic meritele noastre, deci primul lucru pe care l-am lămurit cu partea austriacă, repet, pe linia mea de lucru, plus că n-avem, nu mai avem o problemă. Am spus, vă rog, nu mai vorbiți de faptul că România are probleme de migrații ilegale și cu cifre în față, pe un dialog constructiv, s-a acceptat acest lucru.” a explicat ministrul Afacerilor Interne.