Într-un interviu acordat DC News, prof. dr. Dafin Mureșanu aduce în atenție complexitatea creierului uman, subliniind riscurile sporite la care acest organ vital este expus de-a lungul vieții. Profesorul abordează provocările legate de prevenție, diagnosticul precoce și mijloacele de tratament pentru boli precum Alzheimer, evidențiind importanța activității cognitive în diferențierea ființei umane în mod distinct în cadrul formelor de viață.
“Domnule profesor, deci, ne-am propus, evident, să abordăm probleme care țin de specialitatea dvs. De-a lungul timpului am spus de mai multe ori, referindu-mă la ficat, că ficatul este un organ care nu îmbătrânește sau îmbătrânește mai greu și foarte puțin. Iată că, dacă vorbim despre creier, din păcate, aici s-ar părea că lucrurile nu stau chiar la fel. Odată cu trecerea anilor, odată cu înaintarea în vârstă, au loc, aș spune, fenomene de îmbătrânire ale creierului, care se reflectă în special asupra funcției cognitive, care pot să aibă repercursiuni asupra modului în care funcționează persoana de la o anumită vârstă, care se traduc în final până la anumite boli bine cunoscute, dintre ele, evident, probabil că cea mai cunoscută este Alzheimer. Și aici aș vrea să vă întreb dacă în momentul de față s-au făcut progrese în ceea ce privește prevenția, diagnosticul precoce, se vorbește foarte mult de diagnosticul biochimic precoce, al bolii Alzheimer și în final o să ajungem la mijloace de tratament. În ce măsură ele există și care sunt acestea?” a transmis prof. dr. Irinel Popescu.
“Da, într-adevăr, întreaga discuție este o provocare. Aș lua-o cu pași mărunți. Aș începe prin a spune că, într-adevăr, creierul, care este poate cel mai complex organ, absolut, cel mai complex organ din corpul nostru, are mult mai multe riscuri, să spunem. Cu cât un sistem este mai complex, cu atât mai multe sunt riscurile de deteriorare. Și stresul la care creierul este supus de-a lungul vremii este incomensurabil mai mare decât al altor organe. Mai ales aici mă refer la complexitatea formelor de stres și mai ales la tot ceea ce înseamnă stresul elaborat, cel care izvorăște din reconfigurarea continuă a stărilor emoționale pe care noi le avem și care apar vrând-nevrând în ființa umană.” a răspuns prof. dr. Dafin Mureșanu
“Se spune, de altfel, că omul este ființa cu cel mai mare risc de a dezvolta patologii, boli de toate felurile ca urmare a unui impact emoțional. Este mai puțin sau mai puțin studiat, mai puțin cunoscut impactul emoțional la alte specii asupra dezvoltării diverselor forme de patologie. În acest sens cred că e foarte important ceea ce menționați, și anume faptul că, sigur, creierul, pe lângă aceste aspecte legate de ceea ce vedem, modul în care ne mișcăm, deci aspectul motor, aspectul senzitivul senzorial, până la urmă cel mai important lucru este cel legat de activitatea covinitivă, pentru că acesta ne diferențiază, să spun, în mod distinct, de tot ceea ce există formă vie.“ a adăugat acesta.