Într-un interviu recent acordat DCNews, senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată, a dezvăluit informații esențiale privind funcționarea acestui mecanism în ultimul an. În contextul creșterii alarmante a ratelor, care pentru mulți români au însemnat chiar dublarea acestora, senatorul a subliniat importanța legii în sprijinirea celor aflați în situații critice. Potrivit senatorului, legea oferă o modalitate de reechilibrare a contractului, evitând astfel supra-îndatorarea.
“Domnule senator, dvs. sunteți inițiatorul legii dării în plată. Foarte mulți români au fost afectați în această perioadă de creșterea ratelor. Pentru mulți chiar s-au dublat. Cum a funcționat acest mecanism pe care l-ați gândit în în anul care a trecut?” a întrebat Mihai Ciobanu.
“Da, deci legea dării în plată și aici vă mulțumesc pentru ocazia de a le transmite oamenilor un lucru extrem de important. Vreau să știe că legea dării în plată îi ajută astăzi nu numai pe cei care sunt într-o situație critică și nemaiputând să-și plătească ratele la bancă, apelează la acest mecanism în sensul de a renunța la imobilul achiziționat și cu ocazia asta să se stingă orice datorie pe care o au la bancă. Vreau să știți că legea dării în plată, oameni buni, vă oferă și posibilitatea de a vă reechilibra contractul.” a răspuns Daniel Zamfir.
“Legea dării în plată prevede foarte clar că atunci când ți-a crescut rata cu mai mult de 50%, vă rog rețineți, dacă va crescut rata cu mai mult de 50%, față de momentul inițial al semnării contractului, faceți o notificare către bancă, o notificare de reechilire a contractului, iar banca este obligată să vă elimine toată acea supra-îndatorare. Deci niciodată să nu plătiți mai mult de 50% față de momentul inițial al semnării contractului. Asta este o pârghie pe care o aveți, un mecanism care vă apără de creștere a ratelor la bancă.” a subliniat senatorul.