Într-un interviu acordat DCNews, Cătălin Zevedei, șeful Serviciului de Pregătire și Intervenție Polițienească, a dezvăluit detalii esențiale despre cursurile oferite polițiștilor din cadrul Ministerului de Interne. Întrebările pertinente ale Laurei Duță au adus în discuție procesul de formare inițială a polițiștilor, durata și diversitatea cursurilor, precum și modul în care aceștia se pregătesc pentru activitatea specifică în diversele direcții, de la investigații criminale până la combaterea criminalității organizate

“Prima oară vreau să înțeleg aceste cursuri, în primul rând, polițiștii când ajung la dumneavoastră? Sunt angajați deja în Ministerul de Interne? Și cei de la școală?” a întrebat Laura Duță.

“Cu siguranță, prin planul atribuțional ne ocupăm în principal de polițiștii care au absolvit deja instituțiile de formare inițială, deci ei au deja o formare inițială, fie că vin din școlile de agenți de poliție sau din Academia de Poliție. De exemplu, cursul de inițiere în carieră durează undeva de la o lună la patru luni, sunt cursuri de management, sunt cursuri pe diferite linii de muncă organizată de direcțiile de linie, investigații criminale, combaterea criminalității organizate și așa mai departe. Deci, cam fiecare direcție își poate organiza cursuri cu ajutorul nostru, noi le mediatizăm prin rețeaua internă.” a răspuns Cătălin Zevedei.

“Un polițist participă la toate sau la ce serviciu va activa?” a subliniat prezentatoarea.

“Nu, participă conform fișei postului unde va activa. Participă la un curs legat de linia lui de muncă, de exemplu, mai sunt cursuri de inițiere în carieră, momentul în care Poliția Română angajează specialiști sau încadrează polițiști din sursă externă, aceștia nu trec prin școlile de formare inițială ci urmează un curs de inițiere în carieră.” a clarificat șeful Serviciului de Pregătire și Intervenție Polițienească.