Direcția de Investigare a Criminalității Economice (DICE) este o structură specializată a Poliției Române care are ca principale atribuții prevenirea și combaterea infracțiunilor de natură economică, cum ar fi evaziunea fiscală, contrabanda, fraudele vamale sau la achizițiile publice. DICE cooperează cu organele fiscale și cu procurorii pentru a descoperi și cerceta aceste infracțiuni și pentru a contribui la colectarea taxelor și contribuțiilor la bugetul de stat.

„O să vă spun ce reprezintă această structură a Poliției Române: este o structură specializată care are ca principale atribuții prevenirea și combaterea tuturor infracțiunilor de natură economică pe care le avem reglementate în România. Avem în acest sens ca și obiectiv general asigurare legalității mediului de afaceri.

Când vorbim despre acest lucru, vorbim în principal de: evaziune fiscală, contrabandă și fraude vamale în general, fraude la regimul achizițiilor publice, infracțiuni care afectează drepturile de proprietate intelectuală etc.

Structura este parte componentă a Poliției Judiciare în general și în acest sens exercită atribuții de descoperire-cercetare a infracțiunilor din domeniul de competență. Suntem organizați la nivel central ca Direcție în structura Inspectoratului General al Poliției Române. La nivel teritorial avem în fiecare județ câte un serviciu de Investigare a Criminalității Economice, iar nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București avem șapte structuri, una la nivel central și câte una pentru fiecare sector.

Revenind la colectare, din punct de vedere al atribuțiilor, DICE contribuie în principal la combaterea infracțiunilor care au impact asupra taxelor și contribuțiilor la bugetul de stat. Însă colectarea este o componentă administrativă și, în acest sens, cooperarea noastră cu organele fiscală este foarte importantă. Aici mă refer la ANAF, Autoritatea Vamală Română.

Din cealaltă componentă de Poliție Judiciară, colegii mei desfășoară activități de urmărire penală în coordonarea procurorilor, în funcție de competențele stabilite de Codul de Procedură Penală”, a transmis Aurel Dobre la DC News TV.