Marian Avram, preşedinte ANPA, despre consumul de peşte din România: Consumăm peşte oceanic, importat

Marian Avram, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, a explicat în exclusivitate la DCNews TV ce fel de peşte preferă românii la masă, dar şi de ce gusturile nu s-au schimbat în ultimii 35 de ani.

„Dacă discutăm la nivel global, consumul de peşte a crescut cu 300%. Nu e doar în România tendinţa asta de a mânca sănătos. De aceea, presiunea a fost mai mare pe resursa piscicolă, pe pescuit. De aceea, anumite ţări din Asia s-au gândit, şi asta cu 20-30 de ani înainte, că trebuie dezvoltată acvacultura. Practic, acele ferme de peşte. Pe de o parte, pentru că aveau nevoie de hrană de calitate, dar şi îndestulătoare.

În România, e acelaşi lucru. Am ajuns la 150.000 de tone de peşte. Tradiţional, consumăm o foarte mare cantitate de peşte oceanic. Tendinţa asta s-a menţinut şi după revoluţie. Obiceiul consumatorului român este în continuare pentru peşte oceanic, importat. La care s-au adăugat preferinţele mai noi, pentru că nivelul de trai a crescut, pentru fructele de mare.

Avem şi o componentă importantă a celor care consumă peşte de apă dulce, din Dunăre, din lacuri, din râurile mari. Cam ăsta e coşul consumului în România. Producem şi de la Marea Neagră, din pescuit maritim, aproximativ 10-12.000 tone din acvacultură”, a declarat Marian Avram la DCNews TV.

Păstrăvul, creştere spectaculoasă

„Păstrăvul este o treime din consum. A avut cea mai bună creştere. De la 400 de tone acum 5 ani la 4000 de tone acum.

Dacă ne gândim că o porţie are cam 250 de grame, înseamnă câteva milioane de porţii. La export merge rapana, am avut şi 8600 de tone recoltate. A fost considerată specie invazivă, de aceea a fost pescuitul la liber. Unităţi de procesare trimiteau 95% din marfă către Japonia şi Coreea de Sud. Acum suntem la 2200 de tone, pe fondul scăderii cererii, din cauza pandemiei, dar şi a scăderii de populaţie.

Comisia doreşte şi, probabil, în următorii ani vom avea discuţii, să punem o cotă. E şi principiul că natura trebuie prezervată”, a mai spus acesta.

Continuă explorarea

Antibiotice în mâncare. Cum ne afectează acestea

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă cu privire la efectele pe care îl au antibioticele prezente în alimentele pe care le consumăm.  „În Asia și în Africa se consumă antibiotice nu...
06 dec 2025, 07:55

Greşeala pe care o fac cel mai des profesorii

Prof. univ. dr. Liviu Papadima, de la Universitatea din București, a subliniat greşeala cea mai frecventă pe care o fac profesorii în România.  "Profesorii cred, de cele mai multe ori, că cei...
18 noi 2025, 08:49

Colesterolul la tineri. Ce tratamente se impun

Dr. Monica Trofin-Bănescu, șef secție Cardiologie și USTACC, Spitalul Clinic SANADOR, a explicat cum poate fi identificat colesterolul crescut la tineri, dar şi ce tratamente se impun.  "După...
03 dec 2025, 12:24