Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie, explică faptul că atunci când tranzitul intestinal este încetinit, scaunul devine deshidratat și dificil de eliminat, constipația fiind influențată de stilul de viață, vârstă, sarcină sau chiar călătorii
„Poate că ar fi bine să vorbim un pic despre corpul nostru, despre anatomie și să spunem că, după ce mâncăm, majoritatea proceselor de digestie și absorpție se produc la nivelul intestinului subțire. Substanțele care rămân, care nu sunt folosite, trec în intestinul gros, în colon, și aici au loc alte procese doar de absorpția apei, pentru ca, în final, rezidul să fie eliminat sub formă de scaun.
La pacienții constipați, tranzitul materiilor fecale prin colon este mai lent și, ca urmare, aceste procese de absorpție a apei sunt mai accentuate și, în consecință, scaunul iese deshidratat, iese tare și iese cu dificultate.
Constipația, într-adevăr, este mai frecventă la anumite categorii, este mai frecventă la vârstnici, este mai frecventă la femei în sarcină, la pacienții care iau anumite tratamente sau care au anumite patologie.
Există o constipație primară legată de stilul de viață și aici, într-adevăr, putem vorbi despre factori care țin de stilul de viață și care favorizează constipația. Putem vorbi despre un consum mai redus de fibre, putem vorbi despre insuficienta hidratare, putem vorbi despre lipsa de mișcare și un alt aspect important ar fi absența scaunului prin amânarea reflexului de defecație, prin amânarea mersului la toaletă, prin abținere, din cauza că pur și simplu nu dorim să mergem la o toaletă publică.
Este o situație socială? Se prelungesc întâlnirile, ședințele, poate într-o călătorie? Într-o călătorie, într-adevăr, poate să apară genul de constipație pasageră legată de modificarea stilului de viață, pentru că, în călătorie, poate consumăm mai puține fibre, poate ne deshidratăm pe fondul consumului de alcool sau al temperaturilor mai ridicate. Pe durata transportului facem mai puțină mișcare și e posibil, într-adevăr, să fim mai stresați pentru că suntem departe de confortul toaletei din casa noastră”, a explicat Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie.