În cel mai recent interviu de la DC Edu prof. univ. dr. Sorin Ivan i-a adresat ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David, o întrebare directă și apăsată: În contextul unei crize internaționale care nu ocolește România, cu măsuri ce stârnesc nemulțumiri și proteste în sistem, ce înseamnă pentru educație acest „preț” pe care trebuie să-l plătească.

„Hai să vedem cum am ajuns aici. Eu am venit ca ministru la începutul anului. Am venit într-o situație complicată politică atunci, în mintea mea, pentru că trebuia să întărim traiectoria Euroatlantică a țării. Iar scopul era ca în situația politică complicată întărim zona Euroatlantică, să ne asigurăm că un sistem cheie pentru societatea noastră, educația și cercetarea, două sisteme cheie, nu sunt afectate de instabilitatea politică. Și în același timp să fac un diagnostic al acestor sisteme pentru a propune pe termen mediu și lung niște reforme. Asta a fost misiunea primului mandat.

S-a încheiat primul mandat, am făcut raportul QX, în care am făcut diagnosticul și am propus niște reforme și m-am gândit ce facem la propunerea factorului politic, dar mai continua ca tehnocrat și pentru al doilea mandat, susținut de PNL. Factorul politic și-a asumat raportul QX ca program de guvernare pe zona de educație și cercetare, ceea ce m-a bucurat, dar încă nu eram hotărât că voi continua în al doilea mandat, numai că a venit această situație de criză. O situație de criză care este atât de mare, așa cum a spus-o și premierul și cum au spus-o și alți miniștri, încât dacă nu facem ceva și trebuie luate măsuri care nu sunt populare, țara se blochează din toamnă.

O să avem probleme cu salariile, pensiile, bursele, ajutoarele sociale. Asta este adevărul. Și atunci am fost rugat să contribui și la soluționarea acestei situații de criză în zona de educație și cercetare, dincolo de reforma pe care ne-am propus-o eu că ar trebui să o implementez în sistem. Vom vorbi despre aici. Astfel încât am ajuns într-o situație un pic ciudată. Deși porneam cu ideea că începem reformele, trebuie să mă ocup de o situație de criză. Pentru că dacă vrem o reformă a calității, nu o putem face decât după ce ne salvăm sistemul.

Altfel spus, întâi noi trebuie să ne asigurăm că avem salarii acoperite, că avem bursele acoperite, că nu dăm oameni afară. Iar după ce ne stabilizăm împreună cu toată țara, fiindcă nu-i vorba doar de educație, vedeți că este vorba de toată țara, începem să construim reforma în logica raportului pe care l-am făcut, raportul QX”, a explicat Prof. univ. dr. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.