Ana Răduleț, fondatoarea Bibliotecii Prichindeilor din Praga, spune că proiectele pentru copiii români din diaspora au nevoie de sprijin din partea comunității pentru a rezista în timp. Ea își dorește ca cei mici să crească împreună, să vorbească limba română și să aibă acces la cărți scrise de autori români.

„Sper să reușim să rămânem prezente și motivate în inițiativa noastră pentru o durată cât mai mare de timp. Pentru că acești copii ai noștri să poată crește împreună într-un context în care au prieteni cu care pot vorbi în limba română și să aibă o plasă de siguranță de neatinsă.

Până la urmă, culturile sunt diferite și e greu să explicăm anumite lucruri care, pentru noi ca români, au sens, dar în altă parte nu. Aș vrea să văd mai multă implicare și din partea comunităților, pentru ca noi să putem să dăm mai departe bibliotecile. Să nu depindă totul de noi, bibliotecarele, și să reușim să creăm un sistem care să fie sustenabil pe termen lung, prin motivația intrinsecă a celor care calcă pragul. Așa cum se întâmplă la Praga și în alte locații, există implicare multă din partea părinților. Asta cred că e un aspect important pentru a asigura longevitatea proiectelor de genul.

Librăria online Diaspora Citește are sediul la Praga, și de luna aceasta am curățat stocul astfel încât să rămânem prima bibliotecă dedicată exclusiv autorilor români. Pentru că e o nișă pe care eu o descopăr cu mare încântare.

Cred că nu se vorbește suficient de mult despre cât de bine scriu și de variat și de mult scriu autorii români contemporani. Cred că e o zonă din asta în care încă există multe preconcepții. Așa că librăria Diaspora Citește va avea ca stoc, la Praga, doar cărțile autorilor români.

Cine dorește altceva, putem să comandăm cărți de la Cărturești pe bază de precomandă. Cărturești rămâne partenerul nostru în acest demers. Livrarea în Europa se face prin curierat rapid. În 2-3-5 zile lucrătoare putem să livrăm cărți oriunde în Europa”, a explicat Ana Răduleț, fondatoarea Bibliotecii prichindeilor.