Prof. Florian Lixandru, inspectorul general al ISMB, anunță că Bucureștiul stă bine la capitolul resursă umană în educație, fără profesori necalificați în sistem.
Totuși, avertizează că anumite discipline riscă să rămână fără cadre didactice în anii următori, din cauza lipsei de studenți și a îmbătrânirii personalului actual.
„Din fericire, la nivelul Municipiului București, nu există situații în care să acoperim necesarul de resursă umană cu personal didactic necalificat.
Când vorbim de personal necalificat, ne referim la persoane cu studii superioare, dar care nu sunt în profilul postului pe care îl ocupă. Nu se înțelege că vine o persoană care a absolvit doar liceul — sau nici măcar liceul — și poate intra la clasă.
Este vorba, așadar, de persoane cu studii superioare, dar cu specializări care nu corespund cerințelor postului. La nivelul Municipiului București, nu există situații de profesori necalificați, cu excepția, poate, a zonei de învățământ antepreșcolar, unde ne confruntăm cu o criză privind numărul de puericultori, pentru că aceștia nu au fost formați.
Așadar, nu există la acest moment o bază de selecție care să ne permită să angajăm prin concurs această categorie de personal didactic. Însă, în viitorul apropiat, sperăm ca această problemă să fie remediată prin sprijinul acordat liceelor pedagogice, care au introdus în oferta educațională clase de educatori–puericultori. În ceea ce privește acoperirea cu resursa umană, suntem pe ultima sută de metri.
În privința organizării concursului național de titularizare în învățământ, avem, la acest moment, înscriși aproximativ 4.000 de candidați care vor susține proba scrisă pe data de 15 iulie. La nivelul Municipiului București s-au constituit 8 centre de concurs.
Avem candidați pentru toate disciplinele, acolo unde există posturi scoase la concurs. Din fericire, la nivelul Bucureștiului putem vorbi despre concurență pe majoritatea disciplinelor. Avem mai mulți candidați decât numărul posturilor publicate pentru ocupare prin concurs sau pentru angajare pe perioadă determinată, în funcție de viabilitatea posturilor pe care unitățile de învățământ le-au publicat.
Sperăm ca, până la 1 septembrie, să reușim să acoperim inclusiv aceste materii deficitare, pe care le-ați menționat mai devreme.
Însă, într-adevăr, ne confruntăm cu un paradox în acest moment: vorbim despre discipline pentru care, în urmă cu 10 sau 15 ani, era extrem de greu să obții un post titularizabil, din cauza concurenței foarte mari. Îmi amintesc că, în anul 2000, aveam concurență de 7 candidați pe un loc la fizică.
Acum, nu prea mai avem candidați, pentru că nu mai avem nici studenți. Este o problemă și pentru mediul universitar să atragă tineri către aceste facultăți. Probabil, sunt domenii care presupun un volum mare de informație, o pregătire temeinică, o facultate mai dificilă decât altele, iar tinerii nu mai sunt atrași către această zonă.
În viitorul apropiat, ne vom confrunta cu o lipsă serioasă în ceea ce privește personalul didactic calificat în aceste discipline, pentru că foarte mulți dintre colegii noștri au deja peste 50 de ani. Practic, urmează să se pensioneze, iar noi trebuie să venim cu o alternativă. Este necesar să găsim o soluție la nivel național, astfel încât să depășim acest impas”, a explicat Prof. Florian Lixandru, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.