Psihologul și psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir a fost invitata Loredanei Iriciuc la emisiunea Părinți Prezenți. Tema discuției a fost noul val de clipuri scurte de pe internet, generate de inteligența artificială, anume meme-urile brainrot.

„Cu siguranță afectează și atenția. Concentrarea face parte din treaba asta de atenție: să stai concentrat, să observi, să fie cu o stare de prezență și de efort mental către ceva anume pentru a soluționa sau, nu știu, să observi, să îți faci o părere.

Sigur că asta este prima afectată. Afectează și limbajul, numărul de cuvinte, se schimbă vocabularul. Apar așa niște chestii altfel, adică ca și cum un alt limbaj, parcă un limbaj universal, cu tot felul de termeni noi care trebuie integrați, foarte greu de tradus.

Multe sunt afectate, inclusiv cogniția, că nu mai crește copilul, nu își mai antrenează creierul către ideea asta de a învăța. Și da, se promovează foarte mult treaba asta de a memora, care este mână în mână cu învățatul, dar nu este același lucru.

În momentul în care nu se face acest antrenament cognitiv, nu se dezvoltă inteligența, pentru că ai o parte care este din naștere, o capacitate cu care te-ai născut. Fiecare dintre noi avem și o parte pe care tu o dezvolți cam până pe la 15–16 ani, aproximativ. După care nu mai merge să antrenezi inteligența, s-a terminat, ai încheiat-o.

Atât cât ai reușit să te prinzi cu efort, că nu se poate altfel, nu cu tot felul de stimulări dintr-astea, nu de același conținut, că de acolo nu mai ai ce să înveți. Apropo de brainrot, da, îți trebuie noutate, îți trebuie tot timpul să faci conexiuni ca să dezvolți rețele neuronale” spune psihoterapeutul Ana-Maria Zamfir.